Зима

Зима
Пролет

24 юли 2019 г.

Без машинно гласуване на местните избори тази есен

Основен мотив на управляващите срещу машинното гласуване е анализ на ЦИК, че машинният вот е скъп, към него няма интерес и се създава организационен хаос при отчитането на резултатите
 
Машинно гласуване на местни избори няма да има. 

Това реши мнозинството в парламента на второ четене на промените в Изборния кодекс със 129 гласа "за", 69 "против" и 1 въздържал се.

Гласуването с машини на парламентарните, президентските и евроизборите обаче остава.

Първоначално управляващите искаха да отменят и вота с машини на изборите за народни представители, но изненадващо вчера на заседанието на правната комисия те се отказаха от това и въведоха ограничението само за местния вот.

Според досега действащия закон по предложение на ДПС на местните избори през тази есен трябваше с машини да бъдат осигурени поне 6000 избирателни секции, а след тях да се гласува единствено и само машинно. С направените поправки обаче това на практика отпада.

Основен мотив на управляващите срещу машинното гласуване е анализ на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който се посочва, че машинният вот е скъп и към него няма интерес, но пък се създава организационен хаос при отчитането на резултатите. Те се аргументират и със сложността на предстоящите местни избори, съобщава Dnes.bg.

По време на дебатите шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова призова депутатите да подкрепят предложението им, като обеща след кметските избори да се отвори отново темата за изборния процес.

"Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, преразгледаме, но в рамките на спокойна процедура след проведени местни избори, за които ние трябва да гарантираме протичане по начин, който да не доведе до безкрайно оспорване на резултата и до съмнение за тяхната легитимност", каза Дариткова.

Хамид Хамид от ДПС определи предложението като приемливо, но настоя, че след изборите наесен, ще продължават да настояват за въвеждането на машинно гласуване и на местните избори.

От БСП обаче не останаха доволни и се противопоставиха на отпадането на машинния вот за предстоящите избори. Те заподозряха, че след местния вот управляващите пак ще опитат да премахнат машините.

"Властта умишлено бойкотира машинното гласуване. Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори. Започнахте с единия лев субсидия, сега отиваме и към машинното гласуване", скочи червеният Драгомир Стойнев.

"Страх ви е да проведете избори честно и да няма подправени протоколи", включи се и червената Кристина Сидорова.

Дора Янкова от БСП пък посочи, че не е ясно защо хората имат право да гласуват с машини на избори за парламент, президент и евроизбори, но не и на местен.



Няма коментари:

Публикуване на коментар