Зима

Зима
Пролет

12 юли 2019 г.

Проф. Иво Христов: Има оптимистичен сценарий за България – тази система да се счупи, поради собствената си безперспективност

"Приказките за европейското многообразие опряха до голия, но жесток факт - Германия и Франция взимат решенията, другите трябва да козируват."
 
"Българският парламент се е превърнал в бутафория. 

За съжаление българският преход започна с имитация на демокрация и ще завърши с карикатура на диктатура, този процес не касае обаче само България, същото виждаме в Полша, Унгария, Западните Балкани. Това показва, че моделът на либералната демокрация е приключил. "

Това заяви по бтв депутатът от БСП проф. Иво Христов.

"Трябва да се направи анализ на прехода, голяма част от героите още дърпат конците, резултатът е едно олигархично управление, което се прикрива с етикета на демократичност. Върви неотклонно процеса официално управляващите, които и да са те, на думи лицемерно да твърдят, че са загрижени за народонаселението, но това добре ги устройва. 15-20% участват в имитацията на демокрацията, те много лесно могат да бъдат манипулирани, фишеци са. Кого собствено представляват политическите сили, те са мразени от голяма част от електората, защото не представляват интерес", обясни проф. Христов.

Той обясни, че ситуацията е такава у нас, за което преди е имал подозрения, сега е разбрал, че е безнадеждно: "Това ще ми е последният мандат като депутат, това не е въпрос на усещане, а на здрав разум, такива фигури като мен са пречка, защото не влизат в общата схема, те трябва да бъдат омаскарени, но да не играят ролята, която трябва да играят. Има и оптимистичен сценарий - цялата тази система да се счупи, поради собствената си безперспективност. Ние се сриваме към авторитарни форми на управление, това има обективни предпоставки в България, и това е започнало още от режима на Фердинанд."

"Когато постигнем половината от това, което е постигнал Тодор Живков, пак ще говорим", заяви депутатът от БСП на въпрос дали му липсва времето на Живков.
"Европейският проект се натъкна на подводните си камъни на собствената си безсъдържателност. Той възниква като икономическа консолидация срещу Съветския съюз, каквато е била официалната предпоставка за възникването му. След разпадането на СССР се видя, че европейският проект вече няма собствена идея защо трябва да съществува", каза проф. Христов.

"По всички класически правила на либералната демокрация се назначават хората на високи постове в ЕК и ЕП,  и шефът на европарламента и Урсула фон дер Лайен, последното нещо, в което могат да бъдат обвинени е любов към България, защото се намираме по средата между САЩ и Русия, но не в смисъл на геополитическата карта", обясни той.

"Приказките за европейското многообразие опряха до голия, но жесток факт - Германия и Франция взимат решенията, другите трябва да козируват. ЕС се намира между Русия и САЩ, а тук трябва да включим и Китай - като ловно поле, не като политически субект", смята професорът.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар