Зима

Зима
Пролет

26 юли 2019 г.

Диктатурата на прокуратурата и Стокхолмския синдром

Спецпрокуратурата се оля: белият хакер Кристиян и шефовете му са обвинени в тероризъм!...

Очевидно диктатурата на прокуратурата е в ход. 

И всеки опит да се припомнят някакви изконни ценности на демокрацията, според диктаторите е опит за преврат, който трябва да бъде наказан.

Към този плашещ извод ни тласка днешното решение  на Специализираната прокуратура от днес да повдигне нови обвинения срещу IT-спеца Кристиян Бойков, срещу прекия му шеф Георги Янков и срещу собственика на компанията за киберсигурност "Тед Груп" Иван Тодоров.

Тримата вече са обвиняеми по текстовете на Особена част на Наказателния кодекс, Глава Първа "Престъпления срещу Републиката". За онези, които не познават НК, ще поясним , че в тази част са  изложени текстовете за измяна, за  предателство и шпионство, за диверсия и вредителство, за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология.

Припомнянето е наложително, защото както учи историята, по време на диктатура броят на изменниците, диверсантите, предателите и вредителите значително нараства. А в сегашната й форма (прокурорска) никой не може да бъде спокоен, че не попада в числото на народните врагове. Още повече, че пред въображението и размаха й, прословутото Шесто управление "За борба с идеологическите диверсии и противодържавните прояви" прилича на детска забавачка.

Със сигурност нито Кристиян Бойков, нито двамата му шефове са подозирали, че са дамгосани като врагове на републиката. Но е факт - те са подведени под отговорност по чл. 108 а ал. 1 от НК: Който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 142а, ал. 3, т. 2, чл. 143, чл. 143а, чл. 144, ал. 2, чл. 170, ал. 3, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 319б - 319г, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 336а, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 341в, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, чл. 356к, чл. 356л и чл. 356м, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

И в началото, и в края му този текст, отнесен към тримата компютърджии звучи фатално страшно - дали са чак такива отявлени злодеи?!

Ситуацията за обвинените трима IT-специалисти очевидно се развива стремглаво и прескача етапи - вместо да става по-зле, тя направо е безнадеждна. Преди ден-два, докато се разгаряше скандала с хакването на НАП, се появиха предположения, че прокуратурата като нищо ще ги "опраска"  като добре организирана престъпна група за киберпрестъпления. Предположенията обаче не се сбъднаха.

Навярно защото се оказва, че търсенето "с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев", както съобщи заместник-главния прокурор Иван Гешев, е дръзка проява на тероризъм, предизвикала смут и страх най-вече сред изброените персони. Какви ли неприкосновени тайни, съдбовни за демокрацията, крият те?!

Що се отнася до нас, обикновените граждани, ние от години се чувстваме смутени, потресени, а напоследък и заплашени, от липсата на правила и държава. Но не можем да си позволим като онези 22-ма шефове във фонд "Земеделие" да си вземем шапките и да излезем в отпуска щом стане  напечено. Не, ние стоим тук и продължаваме да си плащаме данъците, за да издържаме хрантутниците в законодателната, изпълнителната и независимата от всичко и всички съдебна власт.

Това ако не е Стокхолмски синдром, здраве му кажи!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар