Зима

Зима
Пролет

27 юли 2019 г.

Втората линия на "Турски поток" ще мине през България, а не през Гърция

Проектът за разширяване на газотранспортната система на България за прием на газ от "Турски поток" върви по план
 
Втората линия на газопровода "Турски поток" ще мине през територията на България, а не на Гърция.

Това заяви пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак в Анталия, в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия.

"Втората линия на "Турски поток" ще мине през България, Сърбия, Унгария. През България направо", каза той в отговор на въпрос за втората линия на газопровода.

Неговото министерство допуска възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на "Турски поток" в случай на търсене на руски газ. "Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията", добави той.

Първото разклонение на газопровода, което ще свърже Русия с Турция през Черно море, ще започне работа на 1 януари 2020 г. Що се отнася до второто, което ще мине през България, Сърбия и Унгария, Новак отбеляза, че сроковете на реализация зависят от съпътстващата газотранспортна инфраструктура на европейските страни.

Той допълни, че проектът за разширяване на газотранспортната система на България за прием на газ от "Турски поток" върви по план.

"Там има споразумение между "Газпром" и Министерството на енергетиката на България, подписана е пътна карта и реализацията на проекта върви в съответствие с нея", каза руският министър в отговор на въпрос има ли безпокойство за сроковете на строителство на приемащата инфраструктура в България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар