Лято

Лято

10 юли 2019 г.

Цветанов напуска, но му дават сочен кокал

Борисов е научил доста неща от Тодор Живков - как да се отървава от неудобни хора като си гарантира мълчанието им...
 
Цветан Цветанов вече е редови партиец в ГЕРБ. 

Едни се радват, други плачат. Явно и първите и вторите имат проблем с информацията и с анализа. Забележете: обикновеният член Цецо прави център за евроатлантическа дейност и сигурност. Сериозно предприятие, помагали му сериозни юристи. Няма съмнение, идеята е доходоносна. Но иска сериозни инвестиции за набиране на експерти, сътрудници, служители, офис, техника и пр.

Откъде Цветанов има пари за такова начинание? Неговите не отидоха ли за апартамента с асансьора и изучаването на щерките?

Някой, който много го обича му е помогнал в начинанието. Или пък такъв, който иска да си гарантира мълчанието му. На този център – бъдете сигурни - вече са гарантирани и поръчките. От ведомства, министерства, приближени до ГЕРБ фирми, банки, бизнесмени и пр. 


Така, че новата цветанова рожба ще просперира още от старта. Лесно може да се предположи и кои близки до сърцето му хора, ще станат част от новата структура. Вероятно сред първите в списъка е бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров… Със сигурност и Веско Маринов ще намери място в проекта.

Идеята не е нова. Румен Петков, някогашният бесепар, а днес шеф на Първановата АБВ, създаде Международен институт за сигурност и сътрудничество, когато подаде оставка като вътрешен министър. Самият Петков изповядва съветофилство и може това да му е донесло ползи откъм Москва, но ЕС и САЩ не е получил нищо.

Цецо се е нацелил в друга посока и със сигурност вече е договорил сериозна парична помощ от САЩ и някои европейски страни. Богатите обичат да имат подръка агенти и структури за влияние, особено ако се спазва антируската насоченост. Проблем донякъде е интелектуалния потенциал на Цветанов, но това в случая едва ли е определящо. Защото Цветанов нито има възможностите, капацитета, експертизата и знанията на създателите на частната разузнавателна и аналитична организация Страдфор със седалище в Остин, Тексас. Може да е обяснявал на някого, че ще "роди" нещо такова, но няма кой да се върже. Достатъчно е да го погледне, а след като го и чуе... Но Цветанов има какво да предложи. Затова когато говори за лоялност - гледайте слънцето.

Бившият премиер Иван Костов създаде Център за анализи и управление на рискове, Изследванията и докладите му са актуални и важни, което не пречи върху него да се сипят критики от различни страни.

Бойко Борисов е научил доста неща от Тодор Живков. Едното е как да се отървава от неудобни хора като си гарантира мълчанието им. Тайната е: отстрани го, но му остави достъп до баницата. Цветанов получи "център", а Румяна Бъчварова посланически пост в Израел, откъдето минава връзката с Белия дом.

Със сигурност обаче Борисов ги наблюдава. Защото вероятно е научил и друг урок: Луканов и Лилов, но в един момент измъкнаха партията от ръцете на Живков...

Вождизмът в страни като нашата, където демокрацията през цялото й съществуване е била рядък лъч през тъмни облаци, е силно развит. Вторите, третите, четвъртите и т.н в една партия всяка нощ сънуват, че са станали първи. Няма значение как, нито защо. Защото така.

Тези усмивки вече са история...

 Борис Петков, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар