Зима

Зима
Пролет

24 август 2019 г.

Мария Захарова реагира на предложението за завръщането на Русия в Г-8

„Днес светът по някакъв начин попада в ръцете на хора, които изповядват законите на шоу бизнеса.“
 
 Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова нарече предложенията за връщане на Русия във формат Г-8 несериозни.

„Трябва да говорим не за намерения, а за формата. Това, разбира се, е несериозна форма, нещата не се правят така... В този случай е много важно да чуете и разберете какво иска самият формат, самата „седморка“, за която членовете могат да се споразумеят, а след това съответните предложения трябва да бъдат отправени към руската страна, ако подобни предложения са на масата, и Русия ще ги разгледа“, заяви Захарова, цитирана от Pogled.info.

В допълнение тя отбеляза, че „по такъв въпрос за протокола като сътрудничество с Русия в рамките на техния форум, те първо трябва да се споразумеят помежду си“, както беше преди.

„Днес светът по някакъв начин попада в ръцете на хора, които изповядват законите на шоу бизнеса. Наистина искам тази ситуация да остане в рамките на дипломацията“, завърши Захарова.

На 20 август президентът на САЩ Доналд Тръмп се застъпи за завръщането на Русия в Г-8, докато само френският президент Еманюел Макрон като цяло отговори положително на Г-7, но подчерта, че това трябва да се случи, ако украинската криза бъде разрешена.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напредъкът в прилагането на Минските споразумения не е толкова значим, че да позволи завръщането към Г-8. Британският премиер Борис Джонсън също се противопостави.

Москва каза, че връщането към Г-8 не е самоцел за Русия, тъй като редица въпроси са по-удобни за решаване във формат Г-20.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар