Зима

Зима
Пролет

24 август 2019 г.

Светът гори, а Макрон обяснява ли обяснява

Той наблюдава пламъците, описва ги добре, но дали е по силите му да ги угаси?...
 
Френският президент има отговор на всеки проблем, но дали някой го слуша? 

Такъв въпрос задава Рейчъл Донадио от "Атлантик".

В една съвършена вечер към края на лятото президентът Еманюел Макрон - със загар, супер енергичен, облечен в тъмносин костюм и искрящо бяла риза - се обърна към акредитираните в Елисейския дворец журналисти по международни въпроси. Лъскавото парижко общество се беше изнесло от града. Близките хлебопекарни, магазини и френското Национално събрание все още бяха затворени за августовската ваканция. Само вятърът се движеше по булевард Сен Жермен, чиито кафенета бяха пълни с туристи и инстаграм инфлуенсъри.

Макрон обаче имаше послание: Аз съм последният на рубежа, защитник на мултилатеризма, хладен ум във все по-сгорещяващия се свят.

Посланието му не беше ново, но бе от онези, които според него си струва да се повтарят. На 20 август Макрон се срещна с руския президент Владимир Путин. На 21-ви посрещна британския премиер Борис Джонсън, олицетворение на Коварния Албион, с когото влезе в сблъсък заради Брексит. Срещна се поотделно и с индийския лидер Нарендра Моди и с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. А този уикенд Макрон ще домакинства на срещата на Г-7 в Биариц, на завоя на френското атлантическо крайбрежие до границата с Испания. Морски курорт от 19-и век в края на туристическия сезон е добра обстановка за обсъждане на отношения в криза. Много отношения в криза - в Европейския съюз, в трансатлантическия ред, в световния ред.

"Свидетели сме на абсолютно историческо време за международния ред", заяви Макрон в сряда. По думите му е налице "много дълбока криза в представителната демокрация" в Европа. Има и криза в климатичните промени, биоразнообразието, технологиите, миграцията, без да се споменава "кризата на неравенството, която е кризата на съвременния капитализъм". Световният ред се променя и светът е заплашен от "биполяризация между Съединените щати и Китай", посочи Макрон. "Съществува риск от загуба на суверенитет", при която страните стават "васали" на двете нови сили. "Не желая това нито на Европа, нито на Франция", каза френският президент.

Макрон едва бе загрял - последваха 30 минути негови бележки, а след тях в продължение на два часа той отговаряше на репортерски въпроси. Но колкото повече говореше, колкото повече излагаше тезите си по всеки въпрос, колкото повече отстояваше силата на Франция и Европа, толкова повече изглеждаше, сякаш е изтървал момента. Сякаш Макрон гледаше горяща постройка и виждаше в това отлична възможност да проучи ролята на кислорода за горенето. Той наблюдава пламъците, описва ги добре, но дали е по силите му да ги угаси?

За срещата си с Тръмп, който същия ден бе отменил планираната си визита в Дания заради това, че кралството не хареса идеята му да продаде Гренландия на Съединените щати, той обясни: Много е просто. Нищо, което Тръмп обеща по време на предизборната си кампания, не подлежи на преговаряне - например изтеглянето на САЩ от Иранското ядрено споразумение и от Парижкото споразумение за климата, но все още е възможно той "да бъде убеден" и да "свърши реални неща" по други въпроси - примерно Сирия. След като Тръмп поомекна след изявлението си, че САЩ незабавно ще се изтеглят от Сирия, "смятам, че обмяната на мнения между нас го накара да остане", обясни Макрон.

После той се спря на Русия и значението на това тя да остане в разговора (за Иран, за Сирия), да бъде по-близо до Европа и евентуално да се върне в Г-8. Страната бе изключена от групата след нахлуването в Крим през 2014-а, но Макрон не спомена какви ще са условията за завръщането й. Путин - сякаш внушаваше Макрон - се нуждае от потупване по гърба. След Студената война Русия имаше нужда от нов враг, от външен конфликт, но всъщност тя трябва да се откаже от "киберагресията", каза Макрон. Руското население "намалява и застарява, така че тази страна трябва да избере каква да е съдбата й", изтъкна той.

След това Макрон обясни как Индия трябва да бъде въвлечена в борбата с климатичните промени, как бъдещето принадлежи на изкуствения интелект, защо Иран трябва да остане в ядреното споразумение, как френската полиция е подходила към протеста на Жълтите жилетки, колко е важно икономическото развитие на Африка, как климатичните промени заплашват биоразнообразието. Френският президент припомни, че държи ЕС да наложи данъци на Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон, които осъществяват дейността си чрез структури, позволяващи им избягване на таксуването.

Като цяло Макрон се представи блестящо. Въобще Макрон винаги се представя блестящо. Ако не друго, той е талантлив оратор, отлично владеещ политическите детайли, с усет към историческия момент, познаващ тъмното минало на Европа и знаещ кое е важно сега. Прав е. Винаги е прав. И ви напомня, че винаги е прав. Сякаш казва: Светът може да гори, но не се притеснявайте, аз съм тук. 


Макрон е рационален човек, но времената са ирационални. Когато световните лидери се съберат този уикенд в Биариц, за да счепкат за новия световен ред, дали ще го послушат? Поне някой ще го чуе ли?

Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар