Зима

Зима
Пролет

15 август 2019 г.

Справи ли се първата жена съдия с мача за Суперкупата на Европа

"Казах ѝ, че ако бяхме играли на нивото, на което тя ръководи мача, щяхме да спечелим с 6:0."

С тези думи в типичния си стил мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп отговори на въпрос какво е казал на съдията Стефани Фрапар след мача с "Челси".

В сряда вечерта французойката влезе в историята като първата жена, ръководила мач за мъже от най-високо ниво в европейския клубен футбол. Заедно с помощничките ѝ - сънародничката ѝ Мануела Николози и Мишел О'Нийл от Ирландия, бяха съдии на спора между "Ливърпул" и "Челси" за Суперкупата на Европа в Истанбул.

Фрапар, която наскоро ръководи и финала на световното за жени, и екипът ѝ получиха високи оценки за работата си. А задачата не беше никак лека - французойката трябваше да се справя с динамичен двубой пред пълни трибуни, в който ѝ се наложи да преценява дали да отсъди дузпи, както и да овладява вълненията на играчите. Важно изпитание пред нея беше и продължителността на двубоя, завършил след 120 минути при постоянни атаки към двете врати.

Отличен 6

"Справиха се брилянтно. Казах ѝ, че не съм доволен от решението за дузпата (дадена на "Челси" в продължението), защото все още не съм сигурен, че беше дузпа, но това вече не е важно. Бяха много добри", каза Клоп.

Фрапар имаше изпитание още в първите минути, когато "Ливърпул" поиска дузпа за игра с ръка на футболист на съперника. Тя обаче прецени, че нарушение няма. В продълженията даде наказателен удар за сините заради фаул на вратаря Адриан, но след намеса на системата за видеоповторения колегите ѝ потвърдиха решението ѝ.

Клоп добави, че преди мача съдиите са били под огромно напрежение в историческия момент. "Да останеш съсредоточен и спокоен и да правиш това, което трябва, да решават важни неща в много труден и динамичен мач... Не бих могъл да имам по-голямо уважение. Това беше наистина брилянтно представяне", заяви мениджърът на европейския клубен шампион.

Похвали от специалистите

Същото е мнението и на бившия футболист на "Челси" и английския национален отбор Джо Коул. "Мисля, че се справи отлично. Беше брилянтна в труден двубой. Остави мачът да върви и взе правилно повечето от важните решения", каза той пред "Би Ти спорт".

Друг бивш играч на "Челси" и Англия - Глен Ходъл, посочи, че Фрапар го е впечатлила с физическата си подготовка във влажните условия в Истанбул. "Ритъмът в мъжките двубои е много по-висок, но тя издържа и свърши отлична работа".

Най-спортният момент беше положението за дузпата на "Челси". След мача Адриан призна, че е докоснал Тами Ейбрахам, но добави, че играчът на съперника е търсел съприкосновението.



Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар