Зима

Зима
Пролет

10 август 2019 г.

Александър Вучич: Сърбия няма намерение да влиза в НАТО или в други военни съюзи

"Затова се грижим за безопасността си и през последните години сме постигнали голям прогрес."
 
Сърбия няма намерение да влиза в НАТО или в други военни съюзи и затова се грижи за сигурността си, заяви пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Сърбия ще остане военно неутрална. Именно затова се грижим за безопасността си и през последните години сме постигнали голям прогрес, защото искаме да бъдем свободни, сами да избираме бъдещето си и да не зависим от никого", каза Вучич, отговаряйки на въпроси на журналисти по време на посещение на строежа на железопътен виадукт на река Дунав, който се изгражда от руска компания.

Руският посланик Александър Боцан-Харченко, който придружаваше Вучич, каза, че Русия уважава позицията на Сърбия за НАТО и за военния неутралитет, която, по неговите думи, допринася за стабилността, развитието и сътрудничеството в региона.

Белград непрекъснато говори за военен неутралитет, но преговаря за допълнителни доставки на въоръжение от Русия, включително на танкове, бронетранспортьори, бойни и транспортни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана, отбелязва АП.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар