Зима

Зима
Пролет

25 август 2019 г.

Като нямаме икономически козове, вадим политическите

Вероятно усещайки, че губи икономическия дуел с Турция, българското правителство се опитва да вкара съревнованието на политическия терен...

Съвсем скоро се очаква окончателното решение на Надзорния съвет на "Фолксваген" за локацията на новия му завод в региона. 

Единственото сигурно засега е, че на финала на конкурса са България и Турция. От месеци неофициално се твърди, че южната ни съседка е била предпочетена, но българските управници продължават да мечтаят, че страната ни ще спечели надпреварата.

Мистерия около българската оферта

Политиците ни се уповават на факта, че все още няма официално съобщение от VW къде ще бъде настанен заводът. Но никой не се наема да представи дори и част от стимулите, които София е готова да предостави на германците, за да надделее над Анкара. За последно Росен Плевнелиев, в качеството му на ръководител на Автомобилния клъстер, каза единствено, че България ще подобри офертата си. Отново обаче не бяха посочени никакви детайли. Като предимства българските политици изтъкват членството ни в ЕС и НАТО, както и по-изгодните разходи за производство. Отбелязва се действащият "плосък данък" от 10% за бизнеса и работещите, "данъкът върху дивидента, който при този вид инвестиции е нулев", насърчаващото бизнеса законодателство и държавната подкрепа, комбинирани с добри транспортни връзки и ниски разходи за работни заплати.

В същото време доста повече знаем за турската оферта към VW. Анкара е обещала на немския гигант държавни отстъпки от изключително високия данък за продажба на нови автомобили. По информация от германските медии лично президентът Ердоган поел ангажимент да даде държавна гаранция за всички споразумения, сключени с "Фолксваген". Твърди се също така, че турското правителство се е ангажирало да осигури мощна финансова подкрепа, за да покрие преки разходи по изграждането на завода. В хода на разговорите между "Фолксваген" Анкара е предложила още изграждането на железопътна линия от предприятието до второто най-голямо турско пристанище - това в Измир, както и пряка държавна инвестиция в размер на 100 млн. евро.

Редно е да отбележим, че подобни отстъпки България едва ли може да предложи, тъй като такива ходове могат да бъдат оценени като незаконна държавна помощ, противоречаща на законодателството на Европейския съюз в областта на конкуренцията.

Политическа битка


Вероятно усещайки, че губи икономическия дуел с Турция, българското правителство се опитва да вкара съревнованието на политическия терен. В последната си телевизионна изява експрезидентът Плевнелиев открито разкритикува политиката на Ердоган за правата на човека. Според бившия ни държавен глава ако "Фолксваген" избере Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите. "Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари", обясни Плевнелиев, като добави, че ако бъде избрана България, се засилва изключително много позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите.

Германските медии коментират и политическите нюанси в Анкара. Те отбелязват, че турският президент иска инвестицията на всяка цена, защото никак не е лесно да се намерят инвеститори за място, където режимът потъпква правовата държава и където е надвиснала заплахата от икономическа криза. Ако успее да привлече VW, Ердоган ще може да използва тази гигантска инвестиция, за да реабилитира режима си.

Берлин на свой ред засега се придържа към позицията, че политиката няма място в решението на германския концерн. При последното си посещение в България външният министър Хайко Маас призова политиците да не се намесват. "Решението на "Фолксваген" за инвестиции е важно, но то ще бъде взето от компанията. Тук политиката не трябва да се меси. Надявам се автомобилният гигант скоро да оповести решението си, за да не се налага отново да обяснявам за техните действия. В България действа изключително силна индустриална камара, немският език е добре застъпен в страната. Това са фактори, които със сигурност ще бъдат отчетени", посочи Хайко Маас.

Какво предлага VW

Очакванията са инвеститорът да вложи в новия си проект 1.3 млрд. евро, да отвори 5000 работни места и да произвежда няколко от марките на "Фолксваген", като "Шкода" и "Сеат". Нагласите са, че фабриката ще започне производство през 2022-ра и ще е  едно от най-важните производствени съоръжения в региона.

Окончателното решение "може да бъде взето на следващото, може би и на по-следващото заседание на Надзорния съвет", съобщи неотдавна премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, който е член на Надзорния съвет. По информация на германската обществена телевизия ADR това следва да се случи в началото на септември, а конкретните споразумения да бъдат подписани месец по-късно.


Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар