Зима

Зима
Пролет

19 август 2019 г.

Репарациите от Германия за ВСВ са били "минимални" за Полша

Щетите, нанесени на Полша, се оценяват в размер на 800 милиарда евро

Малко преди отбелязването на 80-годишнината от началото на Втората световна война, външният министър на Полша Яцек Чапутович обяви, че репарациите от Германия са били "минимални", съобщава "Ди Велт". 

Други държави са получили много повече, докато щетите, нанесени на Полша, се оценяват в размер на 800 милиарда евро.

"Това честно ли е?" - пита Чапутович. Според него основният въпрос е дали в сравнение с други държави, като например, Франция и Холандия, отношението към Полша е справедливо.

По време на Втората световна война Полша дава много по-голям брой свидни жертви в сравнение с други държави - между 5 до 6 милиона поляци губят живота си. И материалните щети, нанесени от нацистите, не са никак малки. Преди изтеглянето на Вермахта Варшава е почти срината до основи.

Темата за компенсациите и друг път е била коментирана. Полската консервативна партия "Право и справедливост" поставя въпроса за обезщетенията, малко след като взима властта през 2015 г. И преди консерваторите да се заемат с казуса, има изчисления, според които щетите, нанесени на Полша от страна на Германия, са в размер на около 800 млрд. евро. За Германия въпросът е приключен, като това е постигнато с така наречения "Договор "две плюс четири", който се отнася до външнополитическите последици от обединението на Германия. И научна комисия към Бундестага излиза със заключение, че полагащите се обезщетения на Полша вече са й изплатени.

На 1 септември предстои, в рамките на възпоменателните прояви, отбелязващи 80 години от началото на Втората световна война, президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще посети Варшава и Велюн, първият полски град, бомбардиран от германската бойна авиация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар