Зима

Зима
Пролет

2 август 2019 г.

В новия епизод на прокуратурата: опръскай "Биволъ"

За разлика от пръскачките на прокурор Стайкова, новият гаф не е само комичен, а си има име извън всякакви други оценки: закононарушение
 
 След неистовия фолклор, който сътвори само за денонощие изявлението на една прокурорка - забележителен кадър на спецпрокуратурата, ръководена довчера от номинирания за главен прокурор Иван Гешев, за потенциала на поливните пръскачки да дестабилизират политическата система, днес прокуратурата разпрати до медиите част от доказателствата си по разследването за кибертероризъм срещу тримата от фирмата "ТАД Груп".

И, докато уверява в същото съобщение, че от файловете са заличени "всички лични данни, факти и обстоятелства, които биха навредили интересите на трети страни", спецпрокуратурата направи нов гаф : публикува ЕГН-тата на Сотир Цацаров, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Пропуснали да заличат и части от файл, който е пътечка към сайт, в който могат да се видят личните данни на 2099 прокурори и следователи. Не се шегувам. Няма да споменавам, че бяха объркали и на колко от обвиняемите протестират мярката за неотклонение...

За разлика от пръскачките на прокурор Стайкова, новият гаф не е само комичен, а си има име извън всякакви други оценки: закононарушение, извършено от самата прокуратура.

Слочаенос...

Член 211, алинея 2 от Закона за съдебната власт казва:

Съдиите, прокурорите и следователите са длъжни да пазят като служебна тайна сведенията, които са им станали известни в кръга на службата и засягат интересите на гражданите, юридическите лица и държавата.

Чл. 212. Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела, които не са им възложени.


Прокуратурата очевидно не може да си позволи да спазва посочените разпоредби, защото отдавна е заела страна съобразно нуждите на момента. Конкретно днес - с изпращането на 13-те файла, трябваше да постигне поне две цели:

- Да отклони публичното внимание от вчерашното показване на срамотиите на обвинителната власт - професионалните качества на кадрите си;

- Да презюмира вина на "Биволъ" и да го постави под основно подозрение, че е вършил и досега нещо нередно с всичките си досегашни разкрития, сред които и тези за крайморските придобивки на Доган, унищожаването на "Бултартабак" от Певески, и разбира се - изнасянето на недопустимите свързаности на върхушките в "Яневагейт".

Агенция "Цацаров - Гешев"

Прокуратурата в разбирането на Цацаров - Гешев е по-скоро медийна агенция, каквато беше и досега, но това става все по-ярко и целенасочено.

Нямат време да чакат да си представят доказателствата на съда. Искат дискредитиране на "Биволъ" сега - независимо какво ще покаже разследването и процесът. Както искаха с предварителното показване на тефтерчето на Златанов да ударят когото трябва в съответствие с нуждите на политическия момент, а като се променят нуждите, тефтерът се загубва.

То не бяха пресконференции с палети с Костинбродски бюлетини, пранета на пари, организирани престъпни групи от по един-двама души, тайни чатове, телефони за връзка в Русия в кутия портокалов сок, пръскачки... След което хвърлят на съда томовете - да си троши главата с техния професионализъм.

Ето защо - им е важно пропагандното облъчване, другото му име е развращаване на публичната среда до пълна загуба на ориентир от публиката какво може и какво не може докато се борят с престъпността. Така уж небрежно вина се вменява предварително, шумно, медийно, избирателно. А с акцента им върху разговора на обвиняемите ("... да се маха това правителство...") издават интимната си представата за тероризъм.

Е, днес си спестиха пресконференцията с предохранителни съображения: след вчерашните смешки на наблюдаващата обвинителка не са сигурни, че като се изтъпанят прокурорите отпред, няма да родят някоя нова "пръскачка". И язък за целеното въздействие.

 Наблюдаващите прокурори Евгения Станкова и Калин Близнаков


Петя Владимирова, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар