Зима

Зима

4 септември 2019 г.

Германците празнуват 70-годишнината на къри вурста

Къри вурстът става популярен след края на Втората световна война, когато храната е била недостатъчна
 
Германците празнуват днес 70-годишнината на къри вурста - берлински специалитет от нарязана наденица, задушена с къри на прах и кетчуп. 

Те празнуват така, все едно отбелязват националния си празник, съобщи агенция "Ройтерс".

От всички 1500 разновидности на наденицата къри вурстът е един от най-отличителните и често се сервира в хартиена чиния заедно с пържени картофи.

С годишна консумация, която се очаква да е над 800 милиона наденици, сергиите с къри вурст са навсякъде в германската столица и сред най-големите фенове на ястието е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

"Мисля, че къри вурстът се превърна в част от германското културно наследство(...). Това е история на голям успех", каза собственикът на щанд за закуски Гьорг Бир. Ключът към успеха е наденицата от много високо качество, твърди той. 


"Ние слагаме също така говеждо месо в надениците и имаме пресни доставки всеки ден. Разбира се, разполагаме и с домашния лют сос или къри кетчуп и цялото нещо е вкусов фойерверк", заяви Бир.

Къри вурстът става популярен след края на Втората световна война, когато храната е била недостатъчна и берлинчани са работили упорито, за да изградят отново разрушената столица.

На табела, ознаменуваща мястото, където се предполага, че е създаден деликатесът от Херта Хьовер в Западен Берлин през 1949 година, пише: "Идеята е традиция и вечно удоволствие!".

На фона на претенциите от конкуренти, произходът на ястието е безспорен и къри вурстът е също толкова популярен в бившата комунистическа източна част на града.


Няма коментари:

Публикуване на коментар