Зима

Зима
Пролет

9 септември 2019 г.

"Единна Русия" загуби една трета от местата си в московския парламент

Рейтингът на "Единна Русия" пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи
 
Руската управляваща партия "Единна Русия", която подкрепя руския президент Владимир Путин, е изгубила около една трета от местата си в московската Дума, съобщава руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Вчера местните избори в Русия бяха едни от най-внимателно следените от години, след като изключването на опозиционни кандидати от участие във вота в руската столица доведе до най-масовите протести от близо десетилетие насам.

Според данни от вота в Москва, цитирани от РИА Новости "Единна Русия" както изглежда е изгубила около една трета от контролираните преди това от нея места в столицата. РИА Новости допълва, че "Единна Русия" е на път да контролира 26 места от 45 места в московската Дума, което е достатъчно, за да запази тя мнозинството си. На изборите през 2014 г. партията обаче се справи по-добре и спечели 28 места. Още 10 места бяха спечелени тогава от кандидати, които се явиха като независими, но които подкрепяха "Единна Русия". Сега, според РИА Новости, Комунистическата партия е взела места от "Единна Русия". Твърди се, че е спечелила 13 места. На предишния вот тя имаше 5 места. Две други партии - опозиционната "Яблоко" и "Справедлива Русия", както изглежда печелят по 3 места.

Рейтингът на "Единна Русия" пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи. Рейтингът на Путин пък е над 60 процента, което е много по-високо от този на повечето западни лидери, но което е по-малко, отколкото беше рейтингът му преди това.

В Москва 7,2 милиона избиратели имаха вчера право на глас, допълва Франс прес.

Избирателната активност на изборите за московска Дума е била 21,77 процента, показват окончателните данни от 100 процента обработени протоколи, предаде ТАСС, като се позова на ръководителя на московската Избирателна комисия Валентин Горбунов. Активността е била с половин процент по-висока в сравнение с предишните подобни избори.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар