Зима

Зима
Пролет

24 септември 2019 г.

Мария Захарова: Русия не приема понятието "съветска окупация", за което Естония иска компенсации

Захарова отбеляза "сезонния характер" на подобни изявления, които са лична инициатива на отделни политици
 
"Русия не приема понятието "съветска окупация", за което Естония иска компенсации за нанесен ущърб, с това Кремъл отхвърля свързаните със същото юридически претенции."

Това заяви официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

"Ние не приемаме самото понятие "съветска окупация", чрез което се опитват да интерпретират освобождаването на европейските народи от фашисткото поробване", подчерта Захарова, добавяйки, че изкуствено повдиганите към Русия претенции са юридически нищожни, съобщава Bgr.news-front.info.

Думите на руския официален представител бяха отговор на изявлението на министъра на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу за това, че неговата страна има правото да поиска от Москва компенсации за ущърба, нанесен й от "съветската окупация". Захарова отбеляза "сезонния характер" на подобни изявления, които не могат да се разглеждат от руската страна по друг начин, освен като лична инициатива на отделни политици.

Припомняме, че въпроса за т.нар. "съветска окупация" се обсъжда постоянно в политическите кръгове в Естония. Комисията, създадена към Министерството на правосъдието на Естония, сметнала, че вредата е около 1.2 млрд евро. Руското ръководство нееднократно подчертава, че за окупация на страните от Балтика през 1940 година от СССР въобще не може и да става дума. Както считат от МВнР на Русия, терминът "окупация" е неуместен, защото между СССР и прибалтийските държави не е имало военни действия, а влизането на войските се е случвало с явно изразено съгласие на тогавашните власти на тези републики.

Освен това, в Латвия, Литва и Естония в рамките на цялото време на присъствието им в състава на СССР са действали национални органи на властта, които не са работили само в периода на немската окупация през 1941-1945 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар