Зима

Зима
Пролет

21 октомври 2019 г.

Предсрочните избори в Северна Македония ще са на 12 април догодина, а от януари ще се управлява от техническо правителство

За това се договориха лидерите на главните политически партии в страната
 
Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари страната ще се управлява от техническо правителство.

За това се договориха лидерите на главните политически партии, след среща при президента Стево Пендаровски. През седмицата Европейският съвет не обяви кога ще започнат преговорите за присъединяване на югозападната ни съседка и Албания.

В късния следобед президентът Стево Пендаровски повика в резиденцията си водачите на Социалдемократическия съюз, ВМРО-ДПМНЕ и партиите от албанския блок.

Всички участници в срещата обявиха, че - независимо от отказа на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване със Северна Македония - целта на страната остава пълноправно членство в съюза.

Като дата за избори управляващите социалдемократи са предложили края на декември, но опозицията е поискала техническото правителство, което ще организира вота, да има поне 100 дни на разположение. Затова - и за да изчакат всички страни от НАТО да ратифицират протокола за присъединяване на Северна Македония към Алианса - партийните лидери са се спрели на датата 12-и април.

Премиерът Зоран Заев отказа да посочи кой ще оглави техническото правителство от началото на идната година и заяви, че предстоят дискусии по темата в рамките на досегашната управляваща коалиция.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще излъчи вътрешния и социалния министър.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар