Зима

Зима
Пролет

21 октомври 2019 г.

Русия обяви украинците и беларусите за рускоезични

За всички останали се запазва схемата да се полага изпит или събеседване за владеене на езика
 
Руското правителство реши, че вече ще признава гражданите на Украйна и Беларус за говорещи руски език. 

За всички останали по света се запазва схемата да се полага изпит или събеседване за владеене на езика. За украинците и беларусите ще е достатъчно само да подадат заявление, че искат документ за статут на "носител на руски език".

Това дава на чужденци право на постоянно пребиваване в Русия и сдобиване по опростена процедура с руско гражданство - например, без да се налага 5 години постоянно да си бил на руска територия, съобщава Cross.bg.

През април президентът Владимир Путин обяви, че ще предоставя руски паспорти на около 3 млн. жители на контролираните от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. После този режим бе разширен върху цялата Донецка и Луганска области на Украйна, т.е. и върху земите, които са под контрола на Киев. Тези документи за самоличност не се признават в Европа.

Досегашните правила определяха, че без изпит или събеседване този статут се дава на чужденци и лица без гражданство, които имат роднини по възходяща линия, постоянно живяла в Русия или на територията на СССР, но в границите на днешната Руска федерация.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар