Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2019 г.

Дания не пусна „Северен поток-2“ през територията си

"Сроковете, в които Дания трябваше да издаде разрешително за изграждането на тръбопровода „Северен поток-2” през нейните териториални води фактически приключиха."
 
Това призна руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от БНР. 

Все още съществуват шансове то да бъде получено, но ако това не стане, строителството по другия маршрут ще удължи реализацията на проекта с месеци и тръбопроводът няма да бъде приключен до 2020 г. Според Новак Дания все пак би могла да даде разрешение, тъй като „няма никакви противоречия и никакви проблеми”, които да допуснат отказ.

По-рано в. „Известия” съобщи, че Дания е решила всички политически въпроси, свързани с газопровода. Източник на изданието е заявил, че е останало да бъдат решени единствено административните въпроси.

Председателят на Съвета на директорите на „Газпром” Виктор Зубков сподели, че ако Дания все пак откаже да издаде разрешително, изграждането на трасето ще се забави и ще струва по-скъпо, но кралството няма да може да спре проекта.

Марио Мерен, генералният директор на Wintershall Dea GmbH, компанията, която заедно с „Газпром“ строи зад изграждането на проекта, изрази надежда, че страната ще спазва европейските правила и няма да откаже да издаде разрешение.

Към момента тръбополагащият кораб „Солитер” почти е достигнал териториалните води на Дания. Завършени са 83% от изграждането на „Северен поток-2”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар