Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2019 г.

Владимир Путин: Работата по "Турски поток" с България и Сърбия ще приключи до края на 2020 г.

Русия покрива около 60% от нуждите на Унгария от петрол и 50% от необходимия й природен газ

"Русия би приветствала, ако Унгария се присъедини към газопровода  "Турски поток", заяви в Будапеща руският президент Владимир Путин,  цитиран от ТАСС.

Путин посочи, че работата по "Турски поток" с България и Сърбия ще приключи до края на следващата година. Той заяви, че е обсъдил с Орбан перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС, регулирането на ситуацията в Украйна и транзита на енергийни суровини.

Руският президент подчерта, че въпросът за сътрудничеството в енергетиката стои на първо място в дневния ред с Унгария, тъй като Русия покрива около 60% от нуждите на Будапеща от петрол и 50% от необходимия й природен газ. По думите му по този въпрос сътрудничеството с Унгария е установено на високо равнище и всичко върви без проблеми

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от своя газ - зависимост, която вероятно ще се увеличи, когато руската държавна газова компания „Газпром” завърши тръбопровода „Турски поток“, който минава под Черно море до Турция, с разклонение, което планира да обслужва Унгария.

След преговорите Руските компании "Лукойл", "Транснефт" и унгарската "МОЛ" подписаха документи за удължаване на дългосрочния договор за доставка на петрол за Унгария и Словакия до юли 2025 година, предаде ТАСС.

Подписите си под споразумението поставиха ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов, на "Транснефт" Николай Токарев и на "МОЛ" Жолт Хернади. Алекперов съобщи по-рано, че "Лукойл" ще подпише с МОЛ договор за доставка на петрол на стойност 10 милиарда долара за 5 години. По думите му контрактът предвижда доставки на 4 милиона тона петрол годишно.

Путин посещава Унгария по покана на премиера Виктор Орбан. Това е петото му посещение в страната. Последното се проведе през август 2017 г. Двамата лидери, които споделят общо пренебрежение към западните либерални ценности, поддържат и засилват своите специални отношения през годините, дори когато ЕС наложи санкции срещу Москва заради анексирането на Крим от Русия, съобщава БНР.

В рамките на ЕС Унгария е един от най-силните защитници за отказ от санкции, наложени от блока срещу Москва.

С посещението си в Будапеща Путин може да демонстрира на руската общественост, че Русия не се възприема по един и същи начин във всички държави-членки на ЕС и може да покаже, че въпреки кризата от 2014 г., той все още е добре дошъл в ЕС, твърдят анализатори.

Другата точка, която вероятно ще бъде на дневен ред, е договор за модернизиране на единствената унгарска атомна електроцентрала - проект до голяма степен финансиран от руска кредитна линия.

 Владимир Путин и Виктор Орбан на разговорите им в Будапеща, на които присъстват и външните и енергийните министри на двете страни

Няма коментари:

Публикуване на коментар