Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2019 г.

Бойко Борисов: На практика само на тези, които не им се работи, те не работят

"С 3 млрд. лева повече пари има в бюджета и затова във всички сектори са отделени повече средства."
 
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на днешното заседание на кабинета, на което ще бъде обсъждан бюджетът за догодина.

"Всичко, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем. Затова се изпълнявала и програмата за двойно увеличение на учителските заплати и 10% ръст на доходите в публичния сектор
", посочи той.

"Само за образование 610 млн. се дават допълнително. Само за заплатите на учителите са 360 млн. лв., защото сме убедени, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме“, обобщи премиерът.

Той изтъкна, че безработицата е близо до рекордните 4%.

"На практика само на тези, които не им се работи, те не работят", подчерта той.

По думите му в здравеопазването се дават също допълнителни пари, затова се надявал да стигат до медиците, на които да се повишават възнагражденията.

"В сферата на отбраната заплатените 8 нови бойни самолета с близо над 2 млрд. лева постигаме всички стандарти на НАТО, включително с новите проекти, които са заложени", допълни Борисов, цитиран от Dnes.bg.

По думите му повече пари в новия бюджет има още за култура, спорт, за инфраструктурни проекти.

Премиерът коментира, че в началото на мандата ГЕРБ и "Обединените патриоти" поели ангажимент БВП да надхвърли 110 млрд. лв. В момента показателят стигнал 119 млрд., а до края на мандата ще бъде поне 130 млрд. лв. Според Борисов това е най-видният показател как се развива държавата и означава, че тази година тя е в още по-добра кондиция от миналата.

Борисов отчете, че в момента сме трети в ЕС по нисък външен дълг. За 3 години управление външният дълг е намалял с 31%.

"От 28% до края на мандата сме планирали да е 19.5%. Това показва отговорността към следващите поколения и че харчим толкова, колкото изкарваме", заяви премиерът.

По думите му в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата, в момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС – 3.4%, а това била стоката, която създавала най-големите елементи на корупция.



Няма коментари:

Публикуване на коментар