Зима

Зима
Пролет

13 октомври 2019 г.

Мадейра - перлата на Атлантическия океан (галерия)

Със субтропичен климат, затоплян от Гълфстрийм, това вулканично изригване край брега на Африка, е плаващата градина на Португалия. 


Откриването на Мадейра през ХV в. от принц Анри Мореплавателя слага начало на златното време на Португалия. 

Той е бил „открит“ отново от облечените в зимни дрехи британци през ХІХ в., когато става място за техните ваканции. Верността на англичаните става почти легендарна, толкова завладени били те от пищните, отвесни пейзажи, дивите терени, терасирани и обработвани от любезни хора; тъмното, сладко вино – и „дните на вечния юни“.

Впечатляващи върхове и кръстосана мрежа от маркирани пешеходни пътеки насърчават набезите към зелените околности. Отдавнашни любими туристически маршрути следват дългите levadas – изградена от човека мрежа от напоителни канали, които пренасят вода от планинските върхове през фермите до полята и градовете по-долу. Островът с размери 58 на 22 км (70% е национален парк) събира на своя хаотичен терен повече,  отколкото много области, които са пет пъти по-големи от него.

Един лъкатушен път към живописните вътрешни части, Сера де Агуа, е трилър на вкопчените до пребледняване пръсти, с отплащащи се изгледи на Пико Руиво – 1883-метровия най-висок връх на Мадейра. Открояващият се хотел „Рейдс Палас“ е безспорната кралица на Фуншал, столицата на Мадейра – построен, за да отговори на потребностите от подслоняване на гостуващи аристократи от откриването му през 1891 г. насам.

Високо на един нос, който се извисява над обширната панорама на пристанищния град и скалистите, злачни планини отвъд него, Рейд е загънат в декар след декар добре гледани градини, буйство на цветя, палми и райски птици. Уинстън Чърчил, Джордж Бърнард Шоу и безброй други видни особи и знаменитости са превърнали този краевековен хотел в предпочитан подслон. Хотелският ресторант с френска кухня „Фавните“ (Les Faunes) е смятан за един от най-добрите на острова, а чаят в късния следобед – като повечето неща в тази  средиземноморска вила – е нещо като островна институция.

Мадейра: 644 км южно от Лисабон, 483 км западно от Казабланка, Мароко
 

Най-добро време да посетиш Мадейра: гроздоберът е в разгара си в средата на септември, когато се провежда 3-дневният Винен фестивал на Мадейра (Festa do Vinho Madeira)

Няма коментари:

Публикуване на коментар