Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2019 г.

Русия и Турция с историческа договорка за Сирия

Турция и Русия ще патрулират в зона от 10 км във вътрешността на Сирия и ще пазят района от кюрдски бойци.
 
Това решиха след шест часа разговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Самите те обявиха, че двете страни са договорили “много важни, дори съдбоносни” решения.

"Не мога да не изразя удовлетворение, че в резултат на доста дълга и напрегната работа успяхме да намерим решения, които след нашите изявления ще бъдат огласени от външните министри на двете страни. Тези решения, според мен, са много важни, ако не и съдбоносни, и ще позволят да се намери изход от твърде острата ситуация, създала се днес на сирийско-турската граница", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Сирийска и руска военна полиция ще патрулират край сирийско-турската граница, за да подпомогнат изтласкването на бойците в район на 30 км южно от границата в следващите 150 часа. Приетият от двете страни меморандум постановява, че в зоната, намираща се извън пределите на турската операция в Северна Сирия, може да влезе руска военна полиция и сирийската армия под контрола Башар Асад. Те ще съдействат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили и тяхното разоръжаване.

Според договорката Турция ще има възможност за ограничена операция на сирийска територия, простираща се на не повече от 30 км от общата граница, единствено в зоната от около 120 км между двата града, откъдето започна "Извор на мира". Също така Анкара и Москва се договарят да “предприемат всички необходими мерки да не допускат проникването на терористи и ще работят в пълна координация“. Те ще полагат съвместни усилия, докато не бъде постигнато политическо урегулиране в Сирия, съобщава Banker.bg.

След срещата Путин е провел телефонен разговор със сирийския си колега Башар Асад, за да го запознае с резултатите от срещата с Ердоган.

Руският президент е подчертал, че постигнатото споразумение ще помогне за възстановяване на териториалната цялост на Сирия. Асад е благодарил на Путин и изразил пълна подкрепа за резултатите от срещата. Той уверил, че сирийските граничари са готови да се разположат заедно с руската военна полиция на сирийско-турската граница. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар