Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2019 г.

Доналд Тръмп: "Свободна Европа" и „Гласът на Америка“ не се справят с работата си

"Ще трябва да стартираме собствена телевизионна мрежа и да излъчваме истински новини по нея, защото те (CNN) са наистина вредни за страната ни."
 
Радиостанциите „Гласът на Америка" и "Свободна Европа“, финансирани от държавния бюджет на САЩ, не се справят с работата си, така че американските власти обмислят да създадат нов медиен канал за излъчване в чужбина, който да се превърне в алтернатива на CNN, която е настроена критично към стопанина на Белия дом. 

Това обяви в четвъртък американският президент Доналд Тръмп пред свои привърженици във Флорида, съобщава ТАСС.

"Знаете ли какво наистина е лошо за нашата страна? В моите пътувания в чужбина се срещам с чуждестранни лидери и те питат: "Защо толкова мразят вашата страна?", подчерта Доналд Тръмп, говорейки за CNN.

"Извън пределите на Съединените щати CNN има по-голямо значение, отколкото вътре в страната. Голяма част от това, което виждате тук, се излъчва по целия свят. Имаме "Свободна Европа" и "Гласът на Америка". Създадохме ги, за да укрепим нашата страна, но сега те не работят по най-добрия начин", каза президентът на САЩ.

Той подчерта, че CNN се слуша в чужбина. "Това е ужасно за нашата страна. Ще трябва да стартираме собствена телевизионна мрежа и да излъчваме истински новини по нея, защото те (CNN) са наистина вредни за страната ни", заяви ръководителят на Белия дом.

"Ние наистина обмисляме това... ще вземем наистина талантливи хора, ще имаме истински, а не лъжлив глас в чужбина", подчерта президентът, който още през миналия ноември сподели идеята си за създаване на глобална телевизионна мрежа, алтернатива на CNN.

"Гласът на Америка" и "Свободна Европа" се ръководят от правителствената агенция на САЩ за глобалните средства за масова информация, която до 2018 г. се наричаше Съвет за излъчване, отбелязва ТАСС. И двете радиостанции работят на английски и на чужди езици, включително руски. По закон не им е позволено да излъчват в Съединените щати, въпреки че публикациите на сайта им са публично достояние.

Доналд Тръмп многократно е заявявал, че повечето американски медии са изключително пристрастни към него и неговата администрация, публикувайки невярна или фиктивна информация. Той нарече вестник "Ню Йорк Таймс", както и CNN, NBC, CBS и ABC, „врагове на американския народ“. Ръководителят на Белия дом е споделял също, че, ставайки политик, е осъзнал „колко ужасна, жестока, зла и измамна може да бъде пресата“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар