Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2019 г.

В неделя местим стрелките на часовника с един час назад

Как най-лесно да настроим биологичния си часовник и може ли смяната да се отрази на настроението и съня ни?
 
В неделя местим стрелките на часовника с един час назад. Ще спим с час повече, а навън ще се стъмва по-рано. 

Смяната на лятното часово време с астрономическото или зимно, е въведена преди много години с цел да се намалят икономическите разходи и потреблението на електроенергия. Европа вече обмисля да се премахне този механизъм, но страните още не могат да се разберат на кой час е най-добре да останат.

Ще трябва обаче отново да променим навиците си. Как най-лесно да настроим биологичния си часовник и може ли смяната да се отрази на настроението и съня ни?

"Смяната към астрономическо време не се отразява кой знае колко лошо на хората. Обикновено по-трудно понасят другата смяна, когато сънят намалява. Една седмица е нормалното време за адаптация. Ако човек не се адаптира за седмица, значи има проблем и трябва да потърси помощ", обясни д-р Николай Михнев, невролог от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда".

Събуждане през нощта в нетипични часове, функционирането на съня е най-честата причина, да сме сигурни, че все още не сме се адаптирали към новото време.

Сред сигналите за проблеми той посочи събуждане в нетипични часове през нощта. Не трябва обаче да приемаме медикаменти, а постепенно да се адаптираме, подчерта специалистът в студиото на "България сутрин".

"Сезоните пролет и есен са по-трудни за хората, които имат проблеми със съня. Това най-често е свързано със слънцегреенето. Голяма част от хормоните се синтезират в зависимост от слънчевата светлина. Доказано е, че тази смяна с един час назад не е вредна. При другата смяна хората са по-сънливи. Няма как заради смяната на часа човек да получи инсулт или инфаркт", каза още д-р Михнев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как да изпаднем в депресия заради смяната на часа. А безсънието започва постепенно или след емоционален стрес. Тогава се будим многократно и не спим пълноценно. Безсънието пък може да бъде симптом за много заболявания, стана ясно още от думите на невролога.



Няма коментари:

Публикуване на коментар