Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2019 г.

Александър Вучич обвини Русия в шпионаж

Мария Захарова заяви, че видеозаписът трябва да се смята за провокация, целяща да създаде определено впечатление
 
"Сръбските разузнавателни агенции са разкрили широка разузнавателна операция с участието на руски шпиони и членове на сръбската армия", съобщи президентът на страната Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

Той направи изявлението след заседание на Националния съвет за сигурност, който беше свикан след появата миналия уикенд на видеозапис в You Tube, показващ как служител на руското разузнаване предава пари на сърбин в Белград.


Видеото, което не е заснето от сръбски агенти, показва как бившият помощник военен аташе в руското посолство в Белград подполковник Георги Клебан се среща с пенсиониран военен от сръбската армия, когото Вучич назова само с инициалите З. К.

Сръбският президент заяви, че срещата се е състояла миналия декември. Той не съобщи кой е направил видеозаписа.
 

"Сръбските агенти, които са следели З. К., са могли да извършат видеонаблюдение на Клебан и сръбския му източник „само отдалеч“, тъй като руският офицер имал собствена охрана. Те обаче постигнали повече успех в други случаи", каза Вучич.

„В редица случаи сръбски разузнавателни агенции са събирали аудио и видео данни за контакти между подполковник Клебан и членове на сръбската армия“, каза Вучич по време на пресконференция.

Инцидентът може да влоши отношенията между Сърбия и Русия, които са стари съюзници.

Двете славянски и православни страни имат силни политически, военни, културни и икономически връзки. Москва подкрепя Белград в отказа му да признае независимостта на бившата сръбска провинция Косово.

Вучич каза още, че сръбските агенти имали данни и за други руски шпиони. „Имало е десет контакта с трима източници“, уточни той. Сръбският президент обвини също военни представители на някои западни страни в шпионаж в Сърбия.

Вучич обаче заяви, че скандалът няма да навреди на отношенията между Сърбия и Русия и изрази увереност, че „президентът Владимир Путин не е бил информиран за това“.

„Няма да променим политиката си към Русия, която смятаме за братска и приятелска страна…, но ще засилим собственото си разузнаване“, каза той. „Днес зададох само един въпрос на руския посланик: Защо“, допълни Вучич.

Сръбският президент трябва да посети Москва на 4 декември, за да се срещне с Путин, третата им среща през тази година.

В Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви на пресконференция, че видеозаписът трябва да се смята за провокация, целяща да създаде определено впечатление.

Тя каза, че Москва често е забелязвала сходни провокации в подготовката на срещи на високо равнище между руски и чуждестранни представители. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че нищо не може да навреди на отношенията между Русия и Сърбия, съобщава Investor.bg.

Вучич заяви още, че Сърбия няма да промени доктрината си за военен неутралитет и няма да се присъедини нито към НАТО, нито към контролираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар