Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2019 г.

С какво запълваме живота си?

Не отлагайте истински значимото за по-късно, за момент, в който имате повече време, повече енергия, повече желание...
 
Можем да изпълним живота си със смисъл и съдържание или да го оставим да премине покрай нас и да съжаляваме за важните неща, когато вече е много късно. От нас зависи.

Експериментът с празния буркан много нагледно показва това. Вземете голям стъклен буркан и го напълнете с пинг-понг топчета. Пълен ли е бурканът? Да, пълен е. Сега добавете дребни камъчета и разклатете леко. Вече е по-пълен.

Може ли да добавите още нещо в него? Например една-две шепи ситен пясък? Той запълва празните места между камъчетата и топките. Бурканът наистина е пълен. Но ако вземете бутилка бира вероятно ще може да добавите и течността.

Какво ни показва това? Бурканът е вашият живот, а топките са най-значимите неща в него – семейството и здравето, например. Камъчетата са по-малките неща като работа, жилище, автомобил. Песъчинките пък са множеството дребни неща, които са част от ежедневието ни.

Ако напълните буркана първо с пясък, ще съберете много от него, но няма да ви остане място за по-важното. Така е и с живота ни – ако не успяваме да подредим приоритетите си така, че да отделим време и място първо за най-големите и значими неща, ще го запълним с множество маловажни песъчинки.

Всеки ден се замисляйте слагате ли в буркана на живота си първо топките, чак тогава камъчетата или увлечени в рутината го запълвате с пясък. Обръщате ли внимание на хората, които обичате, грижите ли се за себе си, наслаждавате ли се на красотата около себе си?

Не отлагайте истински значимото за по-късно, за момент, в който имате повече време, повече енергия, повече желание... Живейте тук и сега.

Какво стана с бирата, ще попитат някои от вас. Колкото и пълен да е животът ви винаги има място за любимо питие. Най-добре да е споделено с близък човек!



Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар