Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2019 г.

Испания ще има правителство

Социалистите са постигнали предварително споразумение за коалиция с Подемос
 
Испанската социалистическа работническа партия на досегашния премиер Педро Санчес и радикалната левица Подемос начело с Пабло Иглесиас подписаха днес принципно споразумение за съставяне на коалиционно правителство. 

Това съобщиха лидерите на двете партии, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Санчес и Иглесиас казаха, че имат намерение да съставят прогресивно коалиционно правителство.

Социалистите и радикалната левица спечелиха на изборите в неделя съответно 120 и 35 места в 350-членния парламент. Те ще се нуждаят от подкрепата на още съюзници, за да си осигурят абсолютно мнозинство.

Малко преди това в. "Вангуардия" съобщи, че социалистите на изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес са постигнали предварително споразумение за коалиция с Подемос. Ежедневникът също се позова на представител на социалистите, съобщава Dnes.bg.

Източник от радикалната левица, пожелал да запази анонимност, също потвърди информациите за постигнато коалиционно споразумение със социалистическата партия.

На изборите в Испания в неделя - четвъртите в страната през последните четири години - социалистите получиха 120 места в 350-членния парламент, а коалицията около Подемос, Унидас Подемос (Заедно можем) - 35. Двете формации заедно нямат абсолютно мнозинство и ще се нуждаят от подкрепата на други депутати.


Няма коментари:

Публикуване на коментар