Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2019 г.

Башар Асад: Сирия е минимодел на Третата световна война, Ердоган е враг

"Въпреки ролята на Русия, Китай и Индия на световната сцена САЩ действат на своя глава в усилията си за световно лидерство."
 
Ситуацията в Сирия е минимодел на Третата световна война, тъй като "Съединените щати воюват срещу целия останал свят", а на територията ѝ това се случва с посредници.

Това заяви президентът на страната Башар ал Асад в интервю за получаващата държавно финансиране руска телевизия RT. 


Разговорът му с бившата Russia Today, първи с чужда медия от месеци, повтори тезите, че Западът, който иска единствено смяна на режима в Сирия и затова налага санкции, трябва да се плаши не от бежанците, а от джихадистите, които сам е създал.

В коментарите си малко повече от месец след изострянето, причинено от турската операция "Извор на мира" в Сирия от миналия месец, той заяви, че редът след Втората световна война се е изчерпал. 


"Въпреки ролята на Русия, Китай и Индия на световната сцена САЩ действат на своя глава в усилията си за световно лидерство и не признават дори Великобритания и Франция, които са им партньори", продължи Асад.

"Не забравяйте, че САЩ водят война с целия останал свят. Войната в Сирия е такъв миниатюрен модел на Третата световна война (и) се води опосредствано", заяви президентът, цитиран от Dnevnik.bg.

"Спазването на международното право е в интерес на Русия"

По думите му Русия, напротив, освен защита на собствените си интереси (опазване на собствения народ от тероризъм чрез борбата срещу него в Сирия) е съюзник на терен в осемгодишната война, за да прилага международното право. "От тяхна гледна точка спазването на определени норми се съотнася с националните им интереси."

Санкциите, наложени от Запада, пък имат за цел единствено да "накажат сирийците, че не са се поддали на натиска" да "подкрепят терористите" (както събирателно режимът нарича всички бунтовници, както радикално и джихадистки настроените, така и умерените).

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган Асад обясни в интервюто (излъчено след разговор между Ердоган и руския му колега Владимир Путин), че е "враг" за разлика от турския народ: "Турският народ са ни съседи, имаме обща история и не можем да направим от тях врагове. Врагът е Ердоган, политиката му." 


Той добави, че не е против преговори с Турция, макар да изключи личен разговор с Ердоган: "Не мисля, че този, който окупира земята ви, ще е приоритет за среща." Преди малко повече от седмица той заплаши Турция с открита война, ако не се стигне до изтегляне от Сирия.

Асад също така увери, че президентските избори в Сирия, насрочени за 2021 г., ще са отворени за всеки, който иска да участва в тях.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар