Зима

Зима
Пролет

26 ноември 2019 г.

Елена Йончева: Истината ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно

"Благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже, че обвиненията нямат никакво основание."
 
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли потвърди, че е получено искане от българските власти да бъде свален депутатския имунитет от съдебно преследване на Елена Йончева от групата на Европейските социалисти и демократи.
 

Свалянето на имунитета на българския евродепутат се иска заради образуваното досъдебно производство срещу нея за пране на пари от КТБ. Елена Йончева заяви, че с въпросните средства са били направени 7 документални филма, била е закупена техника, а филмите са излъчени.
 

"Техниката я има. Така че тук няма абсолютно нищо, което да не е законно или да противоречи на закона. Това, в което ме обвиняват, е, че съм знаела 2013 година, когато съм подписала договора с ТВ 7, че средствата, които ползвам, всъщност са придобити по незаконен начин от банката. 2013 година даже държавата не е знаела, и БНБ, че има проблем с тази банка“, подчерта Елена Йончева пред БНР.

По повод изпратеното искане от българската прокуратура до Европейския парламент с искане за сваляне на имунитета, Елена Йончева отбеляза:

"Европейският парламент се доверява на националните институции. Това е практика и това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки, защото знам, че това е пътят, който ще докаже без никакво съмнение, че тези обвинения нямат никакво основание“.

Елена Йончева припомни, че в българския парламент е предприела всички стъпки и е дала своето съгласие за сваляне на своя имунитет като депутат.

"Европейският съд за правата на човека прие моя жалба срещу тези обвинения. Тази жалба е приета. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. На 10 юли Европейският съд прие моята жалба срещу това обвинение и фактът, че тази жалба е приета, означава, че това е потенциално основателна жалба", коментира още евродепутатът.

Елена Йончева очаква да излезе цялата истина около случая. "И тя ще излезе рано или късно. В България обикновено става късно."

Прокуратурата за втори път иска снемането на депутатския имунитет на Елена Йончева във връзка с разследването срещу нея за пране на пари през офшорна компания, свързана с фалиралата КТБ.

Веднъж държавното обвинение поиска от Народното събрание разрешение срещу Йончева да започне наказателно производство, но след като тя беше избрана за евродепутат, отново придоби защита от съдебно преследване.



Няма коментари:

Публикуване на коментар