Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2019 г.

България с остра нота заради скандално изказване на Еманюел Макрон

Френският посланик у нас  Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения
 
Външният министър  Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство.  

Това се случва след думите на френския президент Еманюел Макрон относно „украинските и българските банди”.

„Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”, каза френският президент в интервю за крайнодясното списание „Valeurs Actuelles
. Френският посланик у нас  Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения.

Макрон подчертава още, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция. Украинското министерство на външните работи също извика френския посланик. Интервюто с Макрон предизвика остра реакция и сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник “L’observateur” подчертава, че “за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия”, съобщава Banker.bg.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира случая във Фейсбук.

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа", написа Каракачанов. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар