Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2019 г.

От уйдурма на уйдурма, та пак до братя Галеви

Предизборната размяна на удари под кръста ескалира с "новия Костинброд" и много гузни съвести

На тези избори "новият Костинброд" набира скорост, но поне досега нещо не се получава. 


Спипаните в деня за размисъл преди парламентарния вот през 2013 г. близо половин милион отпечатани в повече бюлетини си бяха сериозна работа. Печатницата - частна, скъпа и на човек от ГЕРБ, на когото кабинетът му възложил обществената поръчка. Разследването - шумно, последвано от повдигане на обвинения и решение изборните бюлетини занапред да се печатат само от БНБ. Е, осъдителни присъди нямаше, но подобна екзотика у нас отдавна не може да се очаква. 

А сега какво?! Последно кандидатката за кмет Мая Манолова ще съди премиера Бойко Борисов за разкритата от него "предизборна "уйдурма", че карала ромите в София да кажат, че ще гласуват платено за Йорданка Фандъкова. Според описаната от Борисов конспирация Манолова направила пазарлъка в село Волуяк. Идеята била "това да се заснеме и разпространи из социалните мрежи, а в неделя следобед да се включат и няколко телевизии, за да се покаже, че вотът в София се подменя".

Сценарият с ромите бил измислен от човек в щаба на Манолова, който навремето се навъртал около Борисов и му поискал 3 млн. лв., за да му помага през 2005 г. на изборите за кмет на София. Въобще целият предизборен щаб на Манолова бил "сбирток от нечистоплътни хора - ама физически, не се къпят". Въпросният ковач на изборни победи получил отговор от Бойко Борисов: "Нямам такива пари". След съвета "Ще вземеш от Цветелина",  Борисов му теглил една и така се приключило.

Той отказал, а сега Манолова приемала от братя Галеви, които избягаха от правосъдието, но влиянието им в циганските махали било все още налично. "Няма ги, щото направихме така, че да ги търсим с червени бюлетини. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските босове. И няма да ме учуди, ако и на първия тур са правили такива магарии!", твърди Борисов. На което Манолова отговаря, че той е човекът, който допусна фамозните "братя" да напуснат страната.

Въпросът, на който не очакваме да получим отговор, е кой от двамата знае повече за делата и адреса на "Избегалеви"? Кой е човекът, чиято 3-милионна оферта Борисов отклонил при бездействието на МВР и прокуратурата? И защо в следващите си 15 години на власт, Борисов не успя да намери за какво да го арестува? А също, за кого ли е играл този изборен мегаброкер в победните кампании на управляващите?!

Иначе във Волуяк ромска махала няма, нито живеят роми. Както напомни жителка на селото в емоционален Фейсбук-отговор на Борисов, има обаче кал без нормални улици и водоснабдяване. Затова след дългогодишния рефрен "Навлизаме в кварталите!" Йорданка Фандъкова обяви за приоритет обръщане на общинската политика от центъра към периферията. И дори посочи за пръв път точните трасета на бъдещите 9 нови булеварда, които трябваше отдавна да са готови, за да свържат града с Околовръстното.

За електората остава денят за размисъл, в който да си бие главата как поредните обещания да се случат. Както обобщи вицето Томислав Дончев, "не забравяйте, че след неделята идва понеделник и трябва да продължим да живеем заедно".


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар