Зима

Зима
Пролет

2 ноември 2019 г.

Джейми Флай: Корупцията е голямото предизвикателство за България

"Важно е политиците да не демонизират медиите."
 
"Искаме да промотираме независимата журналистика. Мисля, че предизвикателствата са едни и същи навсякъде - има все по-малко медии, които са независими. Има журналисти под натиск. Наши журналисти са били подложени под такъв натиск. Опитваме се да помогнем на медийната среда в България."

Това заяви президентът на радио „Свободна Европа“ Джейми Флай по бтв.  


"Мисля, че корупцията е голямото предизвикателство в България, което се опитваме да разследваме. Един от проблемите е, че медийната среда се смалява. Наблюдаваме го и в други страни като Унгария. Много от предизвикателствата тук не са нови, но са притеснителни. Въпросът за 111-то място по свобода на словото е въпрос за българските хора - доколко ги касае. Ние сме много загрижени и затова се върнахме тук. Българските граждани трябва да преценят какви медии искат. Смятаме, че има много хора, които ни четат.

Значи има глад за независими източници на информация. Дори американските политици не обичат да бъдат критикувани в пресата. Политиците, които атакуват пресата, нараняват демокрацията. Президентът Тръмп изрази притесненията си от някои медии. Той има право да изрази мнението си. Няма индикация, че някой се притеснява от това, което ние правим" заяви Флай.

"Когато политиците демонизират медии, това ги поставя под риск. Вярвам, че журналистиката е честна професия, но вярвам, че политиците няма да я харесват. Важно е политиците да не демонизират медиите", допълни Флай.  


Президентът и премиерът заявили подкрепа за свободното слово, а държавният глава специално акцентирал върху разследванията за корупция.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар