Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2019 г.

Виктор Орбан се закани партията му да напусне ЕНП

ФИДЕС не бе поканена на конгреса на ЕНП в Загреб тази седмица
 
Унгарската управляваща партия ФИДЕС може да напусне Европейската народна партия, след като получи смесени сигнали за намеренията на ЕНП, заяви днес премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

ЕНП замрази през март членството на ФИДЕС заради опасения от популистките антимиграционни кампании на Орбан и влошаващата се ситуация с върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата при неговото управление.

ФИДЕС не бе поканена на конгреса на ЕНП в Загреб тази седмица.

Дясноцентристкият паневропейски алианс обяви, че ще изпрати „мъдреци" да проучат условията в Унгария и да решат дали да оставят ФИДЕС в редиците си - процес, за който новият председател на ЕНП Доналд Туск заяви, че очаква да приключи в края на януари
, съобщава БНР.

Орбан реагира днес гневно на създалата се ситуация: „Нашето членство е замразено. Чакаме ЕНП да изясни плановете си и гледните си точки и след това ще вземем решение".

„Въпросът е дали новият председател на ЕНП може да спре движението си в ляво. Ако може, значи имаме общо бъдеще. Ако не, ще трябва да изградим друга политическа общност", подчерта Орбан.

В речта си в Загреб Туск не спомена поименно Орбан, но обяви, че основната консервативна партийна група няма да възприема крайнодесния популизъм.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар