Зима

Зима
Пролет

4 ноември 2019 г.

Вярва ли г-жа Фандъкова, че ромските гета са с дясна ориентация?

Преборването с авторитарната партия ГЕРБ може да стане само с обединение
 
Отдавна изборите в България не са обичайната, основополагащата, сакралната, бих казала, демократична процедура. 

Отдавна не са политика, а чиста търговия, пошла покупко-продажба, на всичко отгоре в комбинация с все по-нагъл, все по-неприкрит натиск на изпълнителната власт над всички, които по някакъв начин зависят от нея.

От търговията с гласове са засегнати главно маргинализираните общности в ромските гета и в малките феодализирани населени места. Във втория случай обект на властовата преса и изнудване е все по-разрастващата се и отглеждана с нашите данъци държавна и общинска администрация.

Парадоксално, но вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ описа израждащата се, все по-уродлива същност на българския изборен процес – във впрягането на целия държавен апарат в услуга на управляващата партия.

Разбира се, трябва да се абстрахираме от това, че ДПС е първопроходец в откупуването на цели масиви ромски гласове. А и този точен анализ на вчерашните избори обслужва едни конкретни политически цели на ДПС – да изместят т.нар. патриоти от властовата конфигурация. Тъй като трайното им съуправление с ГЕРБ все повече не е по вкуса на движението.

Много се забавлявах с твърдението на г-жа Фандъкова за свободната воля на хората, които са отишли да гласуват. Наистина ли тя не знае как общинските служители, отговарящи, да кажем, за търговските обекти в даден район, обикаляха по малките квартални заведения и обекти и даваха плакати на г-жа Фандъкова и на съответния кандидат на ГЕРБ за районен кмет? И нали се сещате, който откаже, какво го спохожда? Административен, страшен и не само административен тормоз.

Наистина ли не знае как в общинските администрации са се пускали списъци, в които е трябвало служителите да се разписват, че задължително ще гласуват – разбирате за кого? Няма как да издам източника си къде, защото юмрукът на властта ще се стовари с пълна сила върху него.

Аз не твърдя, а задавам въпроси.

Наистина ли вярва г-жа Фандъкова, че тези 2914, ако не се лъжа, обитатели на столичния квартал "Христо Ботев" от общо около 3600 са гласували за кандидата на ГЕРБ за районен кмет, въпреки че той губи изборите в район "Слатина", и за нея, защото много харесват ГЕРБ и защото са с предимно дясна ориентация? Предполагам, че същата е ситуацията в квартал "Факултета".

Г-жа Фандъкова е умна жена и едва ли живее с такива заблуди. Но, да, имаше вчера в София хора със свободна воля. Те обаче бяха много по-малко от редиците на гласувалите за ГЕРБ. Става дума и за леви, и за десни избиратели, които просто гласуваха срещу авторитаризма на партия ГЕРБ.

София от десетилетия се смята за крепост на синята идея. Само че какво остана от синята идея? В България вече не става дума за идеология, както отбелязаха адвокат Михаил Екимджиев и бившият посланик Илиян Василев. Става дума за базови ценности на демокрацията, които категорично са потъпкани и унищожени при управлението на ГЕРБ. И затова трябва да има разум и обединение.

Няма как автентичната десница да се върне към властта, да придобие онази тежест, която имаше, ако не бъде отстранен ГЕРБ от властта. А това само с гласовете на симпатизантите й няма как да стане. Трябва да стане с обединение на всички – десни, леви, центристки, но демократично настроени избиратели.

"Демократична България" сигурно са щастливи в тяхната централа, и с основание, но трябва да си дават сметка, че районните им кметове в София са избрани с леви гласове. Както и кметът на район "Изгрев" – д-р Делян Георгиев, е избран с десни гласове.

Формулата е една – обединение. Ако гласовете за Борис Бонев, Мая Манолова и Борислав Игнатов бяха отишли при един човек на първия тур, Фандъкова щеше да бъде отвята още тогава. Ясно е, че преборването с авторитарната партия ГЕРБ може да стане само с обединение, след което ще се върнем към нормалната политическа координатна система ляво–дясно и ще се намесва идеологията.

И аз не мога да разбера тези моя десни приятели, които отказаха да гласуват, защото Мая Манолова и Фандъкова били едно и също. Само че те с бездействието си помогнаха на едната и "подариха" още 4 години от живота на столичани на ремонти ала "Граф Игнатиев", още 4 години предрешени обществени поръчки, парите от които отиват в близки на властта фирми, и още четири години на все повече хора, прииждащи в София.

 В столичните ромски квартали много харесват ГЕРБ

Журналистката Светла Петрова коментира изборите в предаването "12+3" на БНР, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар