Зима

Зима
Пролет

18 декември 2019 г.

Огромните дългове на БДЖ и НКЖИ се стопиха от раз

Росен Желязков: БДЖ вече е "на нула", за да има възможността да направи своите структурни промени
 
"БДЖ и НКЖИ вече нямат задължения към държавата и трябва да се посветят ефективно на изпълнение на присъщите си дейности."

Това съобщи пред журналисти в МС министърът на транспорта Росен Желязков.

Той каза, че днес правителството е одобрило промени по бюджета на Министерството на транспорта в частта финансирането на бюджетното салдо и разпореждане за увеличаване на капитала на "Холдинг БДЖ".

"Това са решения, с които задълженията на БДЖ към държавата се капитализират, което значи, че дружеството вече няма задължение към държавата", обясни министърът. 


"Това беше ангажимент, свързан с първоначалната вноска по концесионното плащане, държавата изтегля това плащане в момента, за да позволи на БДЖ да се преструктурира, както вече е заявено, т.е. БДЖ вече е "на нула", за да има възможността да направи своите структурни промени, за да оптимизира дейността си", допълни той, цитиран от Dir.bg.

"С друго постановление на МС - за погасяване на задълженията на НКЖИ, държавата предоставя 208 млн. лева целево като капиталов трансфер за инвестиционни проекти на компанията. Те се одобряват по бюджета на министерството на транспорта", уточни министърът и посочи, че това означава, че НКЖИ няма да плаща повече задължения към държавата, а средствата, които ще се спестят от вноските по дълга, ще се насочат към железопътната инфраструктура.

"Този дълг е бил предоставен на НКЖИ за съфинансиране на проектите по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", допълни министърът.



Няма коментари:

Публикуване на коментар