Зима

Зима
Пролет

13 декември 2019 г.

С Нинова зле, без нея – още по-зле

„Бунтовниците” в БСП се оказаха открити фенове на Цацаров

Със сигурност на Корнелия Нинова могат да бъдат намерени много кусури като лидер на БСП. И със сигурност част от тях са неподлежащи на промяна лични качества. 


Но не може да се отрече и фактът, че нейните опоненти стават все по-безскрупулни.

Съвсем доскоро другарите на Нинова я упрекваха в тоталитарен подход и в това, че се обгражда с лично подбрани от нея хора – както в националното ръководство, така и в регионалните. Последните събития в Народното събрание обаче показват друга тенденция – Нинова ще се окаже под прицела не само на бившия БСП-елит, прогонен и низвергнат от нея, но и на хора, готови на откровена колаборация с ГЕРБ, с ДПС, с Цацаров и с кого ли още не. Точно тези хора доскоро бяха в полусянка – знае се, че ги има, но не е видно нито кои са, нито колко са. След гласуването на кандидатурата на Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия се видя, че подкрепилите го депутати от БСП са 27. Групата се състои от 79 народни представители, така че не става въпрос за неколцина, а за над една трета.

Това показва, че ако има разцепление в БСП, то започва от нейната парламентарна група.

След като е имало решение да не се подкрепя кандидатурата на Цацаров, несъгласните с това решение наистина би следвало да обяснят от трибуната защо гласуват „за”. Някои симпатии, движещи се отляво надясно, е крайно време да станат публични. Те пак са, но с недомлъвки. Което не прави чест на хората, провъзгласяващи се като коректив на статуквото.

Само да припомним: статуквото е такова, каквото е, точно заради системата, гарантираща ненаказуемост на крадливите управници. А Цацаров е нейна емблема, защото нито един представител на властта не е разследван до степен такава, до каквато са разследвани журналисти, примерно.

Това статукво няма да се промени, ако хората, на които се е паднало да бъдат опозиция, го подкрепят. То със сигурност няма да се промени и от само себе си. Затова Нинова в случая е напълно права.

В събота на „Позитано” предстои изясняване на отношенията. Не че не са ясни и сега. Малко са причините, поради които един прокурор може да бъде симпатичен на един политик. Малко, но достатъчно силни.

Но проблемът далеч не е само в това. По-лошото е, че познавайки прийомите на цацаратурата, Нинова като нищо може да отлети. По най-демократичен и легален начин, разбира се. И ако с нея БСП беше зле, без нея ще бъде още по-зле. Защото няма да остане нито една политическа сила, която поне малко да иска промяна.

Вече даже не става дума за сценаристи и кукловоди. Нещата опират до откровена лакомия, гарнирана с наглост. Все качества, водещи до все по-пълна победа на и без това победилия авторитаризъм.


Евелина Гечева, Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар