Зима

Зима
Пролет

3 декември 2019 г.

Деница Сачева: Управленските приоритети на това коалиционно правителство са вече разписани

Драгомир Стойнев: С Деница Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле
 
Управляващи и опозиция влязоха в остър словесен сблъсък в пленарната зала по повод рокадата в социалното министерство.

 Предложението на премиера Бойко Борисов вместо Бисер Петков министър да стане Деница Сачева, която досега беше зам.-министър на образованието, бе разкритикувано остро от БСП, ДПС и "Атака".

В крайна сметка кандидатурата й, която влезе извънредно в дневния ред на депутатите, бе подкрепена от 114 народни представители, 106 бяха "против" и трима гласуваха с "въздържал се".

От парламентарната трибуна Сачева каза, че социалната политика е комплексна и изисква познания в областта на здравеопазването, образованието и финансите, в които тя има опит.

"Да си министър, означава да си част от изпълнителната власт. Ясно е, че управленските приоритети на това коалиционно правителство са вече разписани, не би следвало да има изненади в това отношение", посочи Сачева.

Тя отговори и на нападки от опозицията, че прокарва джендър идеологията. Полът се определя биологично - против съм насилието срещу жени и деца и съм за традиционното семейство между мъж и жена, подчерта новият министър.

Дебатите по кандидатурата й в парламента продължиха около два часа.

"Поредната рокада във властта е симптом за блокаж за управленски системи, а с Деница Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле", заяви социалистът Драгомир Стойнев, според когото смяната подсказва криза.

"Имаме системен проблем. За три мандата, вярно все непълни, ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи. Административната система я напълнихте с партийно-лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство", обвини още Стойнев.

Той разкритикува и образователната система. "Стигнахме до там, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем и министър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие. Т.е. вие сте съгласни с подобна характеристика, уважаеми патриоти", подчерта Стойнев, цитиран от Dnes.bg.

"Някой говори силно или вика, когато няма какво да каже, коментира пък вицепремиерът Томислав Дончев", който представи номинацията на Сачева.

"Не ме изненадва оставката на социалния министър, а че цялото правителство не си подава оставката", каза Георги Гьоков от БСП, според когото икономическата и особено социалната политика на кабинета е катастрофална за държавата.

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят рокадата и смяната на министър на принципа "стани да седна". Това няма да реши проблемите в социалната сфера, посочи депутатът Хасан Адемов. По думите му социалното разслоение в обществото е това, което дразни всички български граждани.

Десислав Чуколов от "Атака" каза, че от партията ще гласуват против Деница Сачева да бъде социален министър и настоя тя да посочи позицията си по Истанбулската конвенция.

Според Валери Симеонов пък се случва нещо съвсем естествено със смяната на един министър с друг. "Защо е тази истерия, този негативизъм? Имам чувството, че избираме папа!", коментира лидерът на НФСБ и допълни, че като министър Сачева ще изпълнява управленската програма, а не "вселенски злодейства като Дарт Вейдър".

Николай Сираков от ГЕРБ изтъкна качествата на Бисер Петков, но посочи, че Деница Сачева би могла да се справи с предизвикателствата в новата ситуация.

Соцлидерката Корнелия Нинова обаче разкритикува, че за смяната няма мотиви и поиска министрите да кажат защо не могат да работят с Бисер Петков, както твърди премиерът.

"Вие ги сменяте тези министри като носни кърпи. По този начин се опитвате да отпушите напрежение, за да не стигне въпросът до първия, но първият винаги носи отговорност", настоя Нинова.



Няма коментари:

Публикуване на коментар