Зима

Зима
Пролет

3 декември 2019 г.

Димитър Ганев: Опозицията в БСП ще направи всичко възможно да няма пряк избор на председател

"За мен отварянето на темата за промени в Конституцията е отваряне на кутията на Пандора."
 
"Противоречието между вътрешнопартийната опозиция и ръководството на БСП продължава. От днес, утре буквално започва отчетно-изборната кампания на БСП, която в крайна сметка ще завърши с пряк избор и конгрес. Така че очаквайте в следващите 5 месеца БСП да се занимава със себе си изцяло", заяви  по Нова телевизия политологът Димитър Ганев.

"Не съм привърженик да говоря за битка между Станишев и Нинова, защото се съмнявам, че Станишев въобще ще играе за лидерския пост. Да, възможно е да има подставено лице, ще има няколко претенденти във вътрешнопартийния избор, които ще се представят като легитимни представители на вътрешнопартийната опозиция. Красимир Янков е единият човек, Валери Жаблянов също, той определи отношението си към сегашното ръководство. Но, ако изборът е пряк, не виждам как Нинова въобще ще бъде оспорена по една много проста причина - това е специфичен електорат, той е приел, че това е председателят на партията, избран на национално ниво. Проблемът на Нинова не е в партийния електорат, а в ръководните органи, най-вече в Националния съвет и тази вътрешнопартийна опозиция. Не е изключен вариантът вътрешнопартийната опозиция да направи всичко възможно пряк избор да не се състои, а отново да се върнат правилата, които важаха преди това, а именно председателят на партията да се избира от конгреса. Тогава опозицията може да пренесе тази битка в Националния съвет", посочи политологът.

Той коментира и темата за оставката на социалния министър Бисер Петков. "В сектора се натрупаха редица напрежения. Това е традиционен стил на Бойко Борисов - където има напрежение, се действа рязко и се иска оставка. Трябва да отбележим, че никой не оспорва експертните качества на Бисер Петков, но когато ти си министър - ставаш политическо лице. Явно г-н Петков не успя да се справи с политическите си задължения. Последните месеци има много протести срещу социалното законодателство с абсурдните твърдения, че държавата ще отнема деца. Бисер Петков не успя да обясни на хората, че това няма как да се случи. Наложи се Бойко Борисов да излиза и да обяснява. Това потвърждава тезата ми, че експертното ниво не може да бъде водещо", според Димитър Ганев.

За искането на президента Радев да отвори дискусия по конституционни въпроси, политологът заяви: "За мен отварянето на темата за промени в Конституцията е отваряне на кутията на Пандора. Все пак си мисля, че сме защитени, защото за мен тази тема ще остане без реални последствия за момента, защото не виждам как в парламента ще се събере 2/3 мнозинство за промени в Конституцията. Един такъв въпрос може да се постави при едно ново Народно събрание. Аз винаги съм защитавал Конституцията и за мен тя е адекватна на времето си. Не виждам абсолютно никаква пречка г-н Сотир Цацаров да стане председател на КПКОНПИ. Според мен той ще бъде подкрепен от почти всички в парламента."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар