Зима

Зима
Пролет

6 декември 2019 г.

Сватбените традиции, които ще останат в миналото

С напредването на времето и промяната на вкусовете на двойките, тези традиции бавно изчезват...
 
Ако сте били поне веднъж на сватба, със сигурност сте забелязали няколко неща, които се повтарят по време на тържеството. 

Тези традиции, които устояват на времето служат като напомняне за това какво точно превръща този ден в толкова голямо събитие.

Рязането на тортата, размяната на обети и споделянето на първия танц, са само няколко от нещата, за които много хора смятат, че задължително трябва да присъстват на една сватба. С напредването на времето и промяната на вкусовете на двойките, тези традиции бавно изчезват.


Хвърлянето на букета и жартиера

Една от най-забавните традиции е хвърлянето на букета. Булката събира всички свои неомъжени приятелки и застава с гръб към тях. Те трепетно я чакат да хвърли букета, за да започнат „битка“ за улавянето му. Поверието е, че която от жените хване цветето, тя ще е следващата омъжена.

Според проучване, тази традиция малко по малко остава в миналото. Резултатите показват, че популярността на хвърлянето на букета е намаляла с близо 10% само за 2 години.



Ергените също имат за какво да се борят по време на тържеството. По подобие на букета, младоженецът събира своите неженени или необвързани приятели и хвърля към тях жартиера на булката. Популярността на тази традиция е намаляла от 42% през 2016 до едва 33% през 2018 година.

Според експерти, този вид забавления по време на сватбата намаляват, защото това може да постави необвързаните гости в неудобна ситуация.

Размяна на пръстени

Колкото и странно да звучи, размяната на халки по време на церемонията също скоро може да остане в историята. Според сватбените агенти, двойките в днешно време намират различни начини, с които да заменят тази традиция.

„Постоянно виждаме двойки, които добавят нещо от себе си, за да направят церемонията си уникална. Някои избират да запалят две свещи, да приготвят заедно гуакамоле или пък да комбинират червено и бяло вино“, казва Алиса Лонгобуко пред Insider.

Тя добавя, че един от новите методи, които набират все по-голяма популярност, е обединяването на пясъци в един съд. При този ритуал, младоженецът и булката притежават пясък с различен цвят и след като разменят обетите си, събират двата цвята пясък в една обща смес. По този начин се слага началото на семейния им живот.



Летни сватби

Всеки би искал да направи сватбата си, когато навън е перфектно за снимки. Така ще имате всичкото време на света, за да запечатате този невероятен момент с всеки един от вашите приятели и роднини. Затова много от двойките преди избираха летните месеци, за да отпразнуват това щастливо събитие.

През последните години обаче се наблюдава лека промяна. Три от общо петте най-популярни дати за сватба през тази година, са през месец октомври. Според експерти, много от двойките избират есента заради времето и красивите пейзажи.

„Цветовете на есента са толкова романтични. Още повече, че това време в някои части на света е перфектно за сватба, тъй като не е толкова топло, но не е и прекалено студено“, казва Лонгобуко.



Облеклото

Обикновено сме свикнали да виждаме булката в изящна бяла рокля, а до нея да стои младоженецът в черен костюм. С годините обаче стилът се променя и единственото, което се запазва е белият цвят при дамите.

Булките вече залагат на експерименти, включително замяна на роклята с елегантен костюм. От своя страна, господата също вече не избират само тъмните нюанси, а може да ги видите в малко по-светли цветове.



Сметката

„Преди 10 години младоженците оставяха родителите им да плащат за церемонията и цялото тържество. Сега обаче хората се чувстват по-самостоятелни и решават да поемат тази отговорност“, казва сватбеният агент Ашли Дъглас пред Insider.

Според проучване, направено тази година, двойките поемат около 45% от сватбената сметка, а останалото се пада на приятели и роднини. Повечето от младоженците признават, че имат специални спестявания за тържеството или пък са работили малко повече от нормалното.

20% от двойките пък споделят, че са теглили кредит, за да платят за най-щастливия си ден.



 Шаферките

По традиция шаферките трябва да носят еднакви рокли, с които да се открояват от другите гости. Сега обаче булката позволява на най-близките си приятелки да изберат тоалетите си сами и да разгърнат модния си потенциал. Според доклад на сватбени експерти, през 2019 година близо 63% от шаферките са носили различни рокли.



Обетите

Все повече двойки залагат на нещо лично, когато става въпрос за размяна на обети. Рецитирането на вече познатите думи, повтаряни след свещеника, остава в историята и вместо това всеки от младоженците избира да разкаже защо е избрал другия.

Традиционният сценарий при сключване на брак също се променя. Вместо да бъдат обявявани като „мъж и жена“, двойките вече биват назовавани „съпруг и съпруга“.


Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар