Зима

Зима
Пролет

7 декември 2019 г.

Създава се ново звено с абсолютно независим прокурор

Бойко Борисов: Той не е зависим от главния прокурор – разследва и недокладва, недокладва и в хода на разследването
 
"Създава се ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление."

Това каза на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и недокладва, недокладва и в хода на разследването“, добави още министър-председателят.

"Създава се нова правна фигура, която да разследва главния прокурор. Дава се статут на прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура." Това обясни от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов на извънредното заседание на правителството по повод предложените промени в НПК и ЗСВ, с които да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия по отношение статута на главния прокурор. Проектът за промени в НПК и ЗСВ беше приет от МС, предстои той да бъде разгледан в парламентарната правна комисия, а след това да се гласува в НС.

"Този абсолютно независим прокурор ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат от седем години. При разследване, водено от завеждащия Инспектората прокурор, той няма да докладва на главния прокурор за своите действия", обясни Кирилов. Също така той ще може да разследва и заместниците на главния прокурор.

С настоящите промени отпада предложението на министър Кирилов да се отстраняват от длъжност председателите на ВКС и ВАС, при съмнения за престъпление, с 2/3 мнозинство от ВСС. Това е и една препоръките на Венецианската комисия към България, чието официално становище, след направения от тях анализ, ще бъде публикувано следващата седмица.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия, каза още премиерът Борисов.

„Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме, към Венецианската комисия“, обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

„Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент с извънредно заседание“, допълни той.

„Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия“, каза още Борисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар