Зима

Зима
Пролет

2 януари 2020 г.

Високосната 2020: Поверия за следващите 366 дни

Има няколко поверия, с които трябва да се съобразите и неща, за които трябва да внимавате
 
Следващото десетилетие ще започне с високосна година. 

Това означава, че 2020-а ще има един ден повече от предните 3 години. Според историята, през следващите 366 дни има няколко поверия, с които трябва да се съобразите и неща, за които трябва да внимавате. Но първо нека да ви разкажем какво означава високосна година и защо дните се увеличават на всеки 4 години.

Какво е високосна година?

Високосната година съдържа в себе си 366 дни вместо редовните 365 дни. Това явление се повтаря на всеки 4 години и е с цел календарната година да се синхронизира със сезоните. Сезоните се повтарят всяка тропическа година. Това е периодът на завъртане на Земята около Слънцето. Средната тропическа година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,5 секунди.

Тук обаче идва и проблемът с календарите. Тъй като те са фиксирани по 365 дни, това може да предизвика изместване на сезоните. Този проблем се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден на всеки 4 години, което увеличава годината на 366 дни.

Обикновено този ден се прибавя към месец февруари и така той от 28 дни става 29. Има обаче и няколко изключения що се отнася до високосната година. Настоящото правило е следното:

– Година, деляща се на числото 4 без остатък, е високосна.
– Година, която обаче също се дели и на 100 без остатък, то тя не е високосна.
– Но ако годината също се дели и на 400 без остатък, то тя отново ще е високосна.

Объркахме ли ви малко? Ето един пример: Годините 1984 и 2016 са високосни, тъй като се делят на 4 без остатък. 1900 и 2100 също са кратни на четири, но се делят също и на 100, което ги изключва от списъка на високосните години. 2000 година пък си е високосна, въпреки че се дели на 100. Това се получава, тъй като тя се дели също и на 400 без остатък.
 

История:
Смята се, че високосната година е възникнала преди хиляди години. Древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето за повече от 365 дни, а именно – за 365 дни и 6 часа. Това накарало Юлий Цезар да издаде заповед, с която тази промяна да се отрази в календарите.

Годината, която имала още един ден, дори получила специално наименование – bix sexus, което в превод означава „вторият шести“. И тъй като февруари е най-късият месец в годината, логиката на Цезар го насочила именно там да добави още един ден. Това се направило с цел да не се нарушава целостта на другите месеци.

Както по-горе споменахме, високосните години имат малко странно изчисляване. Затова има и периоди, в които няма нито една високосна година. Най-дългият такъв е бил от цели 8 години между 1896 и 1904 година.
 

Поверия:

Разбира се, и високосната година върви със своите поверия, за които трябва да внимаваме. И тъй като 2020-а е точно такава, хубаво е да знаем от какво да се пазим и как да постъпим през следващите 366 дни.

1) Родените на 29 февруари не е хубаво да си празнуват рождения ден на тази дата. Въпреки че много хора считат хората, родени точно на този ден за богоизбрани и големи късметлии, то вдигането на парти не е добра идея.

Вместо това, според поверията, по-добре рожденият ден да се празнува на 28 февруари или 1 март. Хубаво е да се прескочи 29 февруари, тъй като това може да донесе лош късмет на рождениците.

2) През високосната година не е хубаво бременните жени да държат остри предмети до себе си. Също така не е за предпочитане те да си подстригват и косите. Според поверието, ако бременната се подстриже във високосна година, това може да доведе до усложнения с бебето или пък то да няма късмет.

3) Не започвайте строеж на нова къща през високосна година. Според поверията, тези имоти ще ги застигне разруха, бедност или пожар. В миналото хората вярвали, че жителите на къщи, построени през високосна година, ще страдат от болести и нещастия.

Освен че не трябва да строите нов имот, не трябва да продавате и стария си през високосната година. Според поверията, това може да ви донесе само финансови проблеми. Също така не продавайте и ценни вещи, както и избягвайте сключването на важни сделки с банките.

Хубаво е и да останете на същото си работно място през следващите 366 дни. Ако имате планове за смяна на работата, оставете го за догодина, тъй като това решение няма да ви донесе нищо добро. Според поверията, смяната на работното място ще ви донесе нещастие и много негативни емоции в офиса.

4) Не сключвайте брак, но не се и развеждайте. Общо взето, през високосната година е хубаво да останете на същото място във връзката си, в което сте започнали тези 366 дни. Според поверието, сватбата няма да завърши щастливо и ще донесе на младоженците само нещастие и неразбирателство. Хората са вярвали, че браковете, сключени през високосна година, ще приключат бързо и с провал.

Освен че не трябва да се жените, не е хубаво и да се развеждате. Ако имате проблеми с партньора си, по-добре ги изгладете или изчакайте другата година, за да пристъпите към развод. Според поверията, ако се разделите през високосна година, нито един от вас няма да срещне щастието в бъдеще.

5) Разбира се, има начин да победите всички тези лоши поверия. Например, хубаво е да носите сребро през следващите 366 дни. Според вярванията, то гони злото, което се появява през високосна година.

6) Счита се, че родените през високосна година, са изключителни късметлии и защитени от всякакви бедствия. Тези хора се отличават с невероятно чувство за хумор, дружелюбни са и са добронамерени към околните. Винаги са готови да помогнат и често поставят нуждите на другите преди своите.

7) Дами, вие сте на ход! Според поверията, през високосна година е хубаво вие да предложите брак на своя любим. При някои славянски народи дори се давало възможност на девойките да си изберат мъж и да изпратят своите родители при него, за да го спечелят. Разбира се, ако се стигне до отговор „ДА“, трябва да направите сватбата следващата година.

8) Оставете първия дъжд през 2020 година да ви навали хубаво. Според поверията, това носи късмет, здраве и щастие на всеки, който се осмели да излезе без чадър.


 

Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар