Зима

Зима
Пролет

2 януари 2020 г.

Мика Зайкова: България остава най-бедната, най-неграмотната, най-корумпираната страна

"В продължение на години правим мимикрия на реформа, а не истинска реформа."
 
Финансистът Мика Зайкова призна, че не е оптимист за развитието на страната през 2020 г.

"България остава най-бедната, най-неграмотната, най-корумпираната страна. България остава без върховенство на закона. Имаме ръст на БВП, но темпове от 3-4% не са темпове, които водят до доближаване до страните от Европейския съюз. Системата ни на здравеопазване е в пълен хаос. В годината, в която нямаше засушаване, нямаме вода. Имаме и най-мръсния въздух. От страна за инвестиции и за развитие се превърнахме в страна, която събира боклука на Европа и го гори", разкритикува тя пред БНР.

Според нея всичко ни удря по джоба - водата поскъпна в 24 региона, инфлацията расте, цените на храните скочиха, услугите също.

По думите ѝ през следващата година се очаква да настъпи рецесия, а страна с отворена икономика като нашата е сериозна застрашена, защото се влияем от случващото се по света.

"Не можем да очакваме сериозно подобрение, защото изнасяме стоки с ниска добавена стойност. В продължение на години правим мимикрия на реформа, а не истинска реформа", коментира Зайкова.

Тя пресметна, че най-големият инвеститор са българите, които работят в чужбина и без парите, пратени от тях, българите нямало да похарчат 2,4 млрд. лева по празниците.

Освен това българите разчитали и на бързите кредити.




Няма коментари:

Публикуване на коментар