Зима

Зима
Пролет

2 януари 2020 г.

Къде живее руският Дядо Мраз?

Дед Мороз, основният вълшебник на Нова година, не живее на Северния полюс, а в къщата му е много топло - особено когато му идват гости.

В Русия добрият старец, който носи подаръци за децата на Нова година (руснаците празнуват Коледа по различен начин), се нарича Дед Мороз (Дядо Мраз). 


Той е приказен герой от славянската митология, който олицетворява зимата и студа. Подобно на американския си "колега" Дядо Коледа, руснакът Дед Мороз получава писма от децата, в които те му разказват какво искат да получат и как са се държали през годината. Но за разлика от Дядо Коледа, Дед Мороз има не една, а няколко къщи! Нека се разходим из неговите владения.

Основната му резиденция е във Велики Устюг



Това имение на Дед Мороз е разположено в борова гора на 15 км от един от най-красивите градове в руския Север - Велики Устюг (на около 450 км североизточно от Вологда, столицата на Вологодска област ). Официално е отворено за посетители през 1998 г. и приема над 250 000 души всяка година. Имението е отворено през цялата година, но основните тържества започват след 18 ноември, рождения ден на Дед Мороз. Счита се, че на този ден зимата пристига в руския Север. Той живее тук със съпругата си Зима и своите помощници.

Владенията на Дед Мороз са доста обширни: в резиденцията му има пощенска станция (където се доставят всички писма, адресирани до "Дед Мороз"), детски тематичен парк, панаир, ковачница, ледник (който поддържа температура от -15 градуса по Целзий през цялата година, за да не се стопи Дядо Мраз!) и Пътят на приказките.

Къщата на Дед Мороз е изработена от дърво във формата на традиционен двуетажен руски терем. Нарича се Център за магически контрол. Вътре има 12 стаи и всяка показва как живее Дед Мороз. Едната стая е библиотека, друга е обсерватория, трета е гардеробна, а в четвъртата се съхраняват детски приказки. За подаръците има отделна стая. Да, Дед Мороз също харесва подаръци! Обикновено той ги получава от своите "колеги" в други региони на страната и света. Останалите стаи се използват от неговите помощници, които носят писма, правят подаръци и шият облеклото му.

Най-вълшебната стая тук обаче е Стаята на желанията. Казват, че всички желания, направени в нея при звъненето на малка камбанка, се сбъдват в рамките на една година. Когато Дед Мороз легне да спи, той сънува желанията, отправени от посетителите му, и така е запознат с всички тях. Всеки ден той има нова възглавница: най-малката е за понеделник, а най-голямата - за неделя, тъй като все повече посетители идват през уикенда, а той трябва да има повече сънища за техните желания.

Между другото, малките посетители могат да влязат в Училището за магия в резиденцията му и да получат сертификат, който удостоверява, че са помощници на Дед Мороз. Курсът е предизвикателен и включва изследвания на замръзването, ледени скулптури и етика на магическите послания. Но децата обикновено не пропускат тези уроци.


Московското имение

Дед Мороз има и "клон" в парк "Кузминки" в Москва (в югоизточната част на града). Често посещава столицата и приема гости. По време на новогодишните празници в имението се открива панаир, ледена пързалка и дори театър, в който играят помощниците на магьосника.

Можете да му се насладите през цялата година, но за да видите къщата на Дед Мороз отвътре, е по-добре да си направите предварителна резервация, тъй като той не е тук всеки ден.

Освен този имот, преди няколко години Дядо Мраз се доби с "апартаменти" в "Империя Тауър" в "Москва Сити". Можете да го видите там само по време на новогодишните празници. А каква великолепна гледка се открива от 55-ия етаж! Приказка!


Резиденцията на Снегурочка в Кострома

Дед Мороз има внучка Снегурочка (Снежанка), която винаги му помага да разнася подаръците. Тя има своя малка къщичка в Кострома, стар град на брега на река Волга, където живее с говореща котка, наречена Кот Баюн (и може да приспи човек за минути), и своите помощници (домашни духове, отговорни за реда в къщата). Дед Мороз често идва да я види и носи подаръци не само за нея, но и за нейните гости. Снежанка също не обича жегата и затова нейният дом има ледена камера, в която човек винаги може да се охлади със сладолед. Тя има и пощенска кутия за Дед Мороз.


Къде другаде можете да срещнете Дед Мороз?

Много етнически групи в Русия си имат свои магьосници на зимата - те са "братя" на руския Дед Мороз. Например в Якутия това е Чисхаан, в Удмуртия - Тол Бабай, а в Татарстан - Киш Бабак. И между другото, всички те редовно се посещават един друг и си разменят подаръци!



Анна Сорокина,  Bg.rbth.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар