Зима

Зима

16 януари 2020 г.

Хотелите в Пампорово с персонал от Украйна, Молдова, Армения

Хотелиерите в курорта ангажират по условията за временна заетост чужденци от трети страни, заради недостига на български кадри
 
Общо 42 чуждестранни работници от Украйна, Молдова, Армения и Руската федерация са наети през зимния сезон в хотели в Пампорово, съобщиха от Инспекцията по труда в Смолян.

За пореден сезон хотелиерите в курорта ангажират по условията за временна заетост чужденци от трети страни, заради недостига на български кадри в определени професии.

Туристическите работници от страни извън ЕС се наемат за сервитьори, бармани, администратори, камериерки, помощник- готвачи. Част от тях пристигат на същите работни места за пореден сезон. Сред наетите от Украйна и Молдова понякога има и чужденци с български произход, за които езиковата бариера се оказва лесно преодолима, уточняват хотелиери.

"Наемането на кадри за временна заетост от страни извън ЕС решава донякъде проблема с недостиг на работници в туризма и се избягват сътресения около зимния сезон", обяснява Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" и заместник-кмет на Чепеларе.

Готвачи и сервитьори са най-търсените кадри преди началото на зимния сезон, съдейки по заявките на хотелиери от курорта, твърдят от Българо-германския център за професионално обучение в Смолян. В центъра в момента се провежда курс с 22 бъдещи готвачи. За останалите професии от туризма няма особен интерес за квалификация и обучение, въпреки постъпващите питания от хотелиери и работодатели, твърдят от Центъра. Няма коментари:

Публикуване на коментар