Зима

Зима
Пролет

10 януари 2020 г.

Отиде си легендата на българския футбол Петко Петков

Петко Петков е един от най-обичаните футболисти на Града на липите и един от най-великите голмайстори в историята на българския футбол

„Днес е черен ден за Стара Загора, „Берое“ и българския футбол! С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че на 73 години след кратко боледуване от този свят си замина голямата легенда Петко Петков! Мир на праха му!“, пише на официалния сайт на ПФК „Берое“.

Петко Петков е един от най-обичаните футболисти на Града на липите и един от най-великите голмайстори в историята на българския футбол. Той е жива легенда за отбора на „Берое“, за който играе от 1968 до 1980 г. Треньор е на отбора в периодите 1983-1985 и 1987-1989. 

Петков има 442 мача и е с най-много реализирани голове за „Берое“ - цели 300 във всички турнири.

Двукратен голмайстор на А група през 1974 г. и през 1976 г. За националния отбор на България има 33 мача и 5 гола.Петков e първият български футболист, който отива официално като професионалист в западноевропейска държава – Австрия. Шампион и носител на Купата на Австрия с отбора на "Аустрия" (Виена), за който има 51 мача с 10 гола в Австрийската Бундеслига.

Австрийците го привличат няколко години след като "Берое" побеждава "Аустрия" в Стара Загора със 7:0 в мач от европейските клубни турнири, а Петко Петков отбелязва 5 гола. На реванша в Австрия "Берое" също печели - този път с 3:1, а Петков вкарва нови 2 гола.




Петко Петков е избран за Футболист на века на Стара Загора.

Футболистът бе удостоен със званието Почетен гражданин на Стара Загора през 2016 година.

 
"Благодарим ти за всичко, което ни даде! Оставаш завинаги в сърцата ни и винаги ще бъдеш с нас! Легендите не умират!", написаха от Берое.

„Каквото и да напишем за големия Петко Петков ще бъде малко! Истински отдаден на зеления отбор, винаги верен, истински Бероец! Рекордьорът по отбелязани голове за любимия отбор, печелил купи и безброй мачове със зелената фланелка!

Благодарим ти за всичко, което ни даде! Оставаш завинаги в сърцата ни и винаги ще бъдеш с нас! Легендите не умират!“,
написаха от ПФК „Берое“.
 

Поклонението е на 12 януари от 11 часа в залата на Операта в Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар