Зима

Зима
Пролет

31 януари 2020 г.

Кой превърна лотарийния бизнес на Васил Божков във "фрапантен"

И дали същите държавни институции, които сега, изглежда, са му обявили война, не са го подкрепяли негласно?
 
В рамките на две седмици парламентът, правителството, част от контролните органи в държавата, както и прокуратурата предприеха редица координирани действия срещу бизнеса на хазартния бос Васил Божков. 

Само за няколко дни парламентът прие на първо четене законопроект за държавен монопол на лото игрите и отнемане на частните лицензи за тях.

В същото време Агенцията за държавна финансова инспекция откри, че хазартните фирми на Божков са избегнали плащането на такси за 210 млн. лв. Което даде повод на премиера Бойко Борисов да се закани, че ако числата се докажат, лицензът на Националната лотария така или иначе ще бъде отнет, дори без монополизиране на държавното тото. Дни по-късно прокуратурата повдигна седем задочни обвинения на Божков, който се оказа извън страната. Това се случи след зрелищни претърсвания в офисите на хазартните фирми.

В единственото си засега изявление по случая главният прокурор спомена, че бизнесменът е избегнал плащането на данъци за над 559 млн. лева, но не конкретизира за какъв период от време говори.
 

Как един бизнес става "фрапантен"

Самият Божков в интервю за Свободна Европа даде да се разбере, че смята хазартният си бизнес за доста съществен, тъй като според него, останалите му бизнес начинания не са така "фрапантни".

Ако се обърнем към числата, бизнесът с игри на щастието е такъв. Според данни, цитирани от "Капитал", само за 2018 година приходите от "Националната лотария" са 248.6 млн лева, като чистата печалба надхвърля 95 млн. лв. А "Евробет", в която Божков си партнира с гръцката "Intralot" и под чиято шапка са числовите игри и "Лотария България", има приходи от 118.1 млн. лева. От тях печалбата е 10 млн.

Как обаче бизнесът на Божков стана толкова фрапантен? И дали същите държавни институции, които сега, изглежда, са му обявили война, не са го подкрепяли негласно?

Ключът се крие в Закона за хазарта. А сагата започва в далечната 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Тогава ДПС предлага еднакъв режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този момент онлайн залаганията не са обложени. Смята се, че въвеждането на таксите е в интерес на Божков, който тогава не е навлязъл активно в онлайн хазарта.
 

Обратът "Кадиев и ГЕРБ" и вратичката в закона

По време на второто четене на закона обаче той претърпява драматичен обрат. Депутатът от левицата Георги Кадиев и колегите му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за различно облагане на онлайн и офлайн хазарта. Поправките са приети с подкрепата на ГЕРБ, а БСП и ДПС се въздържат. Стенограмата на парламента сочи, че след приемането им, парламентарната група на ГЕРБ аплодира успеха си, а от залата се чуват възгласи "Браво". Именно в тях е описан начинът на облагане на офлайн залаганията, който в момента се ползва от бизнеса на Божков като вратичка в закона.

Според текстовете лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание на "Национална лотария" и "Лотария България" сега да твърдят, че законът им позволява да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.
 

Недоглеждане

В предложението на Кадиев, подкрепено от ГЕРБ, се записват и конкретните хазартни игри, които подлежат на подобно облагане. В изброяването обаче не фигурира "моментна лотария". Промените, приети в края на декември 2013 година влизат в сила от януари следващата година. Така през цялата 2014 г. моментните лотарии на Божков не плащат нищо.

Преди дни пред бТВ бившият депутат обясни, че недоглеждането в закона не било нарочно и пропускът, по думите му, не е лобистки. Той каза още, че щетата за бюджета тогава е била малка, защото игрите на щастието тепърва прохождали. Кадиев изчисли, че загубите за бюджета са били не повече от 500 000 лв.

Според медийни публикации, обаче "недоглеждането" в закона е довело до щета за бюджета от над 30 милиона лева. Прогнозната сметка за загубите, към онзи момент, е правена върху 15% от направените залози на всяка игра, а не върху 20 на сто от таксите и комисионите, както се оказа, че е плащал бизнесът на Божков.
 

Недоглеждане 2.0

Междувременно правителството се сменя и на власт е вторият кабинет "Борисов". През декември 2014 година, липсващото уточнение в закона е забелязано. По предложение на Менда Стоянова (ГЕРБ) се правят нови поправки и в текста, определящ кой подлежи на облагане, Народното събрание записва и "моментните лотарии".

Парламентът обаче не променя нищо друго. Така се запазва възможността, дадена по времето на Орешарски, но с гласовете на ГЕРБ "операторите" на хазартни игри "да си избират" какви такси да плащат.
 

Бонус

Като бонус към едногодишната данъчна ваканция за моментните лотарии и неясният текст, който два кабинета не смятат за нужно да изяснят (а именно той дава възможност на Националната лотария да си избира да плаща по-нисък налог) може да се добави и още един бонус. А именно, че процъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании е помогнало и първото правителство на Бойко Борисов, което разреши този тип хазарт да се продава навсякъде. Впоследствие бяха правени опити това да се ограничи, но те бяха безуспешни.

Ето така един бизнес става "фрапантен".



Полина Паунова, Svobodnaevropa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар