Зима

Зима
Пролет

31 януари 2020 г.

Brexit - момент на истинско национално възраждане и промяна

Британският премиер Борис Джонсън ще приветства днес настъпването на "зората на нова ера" в речта си по повод излизането на Обединеното кралство от ЕС след 47 години членство в организацията.

Речта на Борис Джонсън е насрочена за 22 часа по Гринуич или полунощ българско време – един час преди официалното излизане на страната от евросъюза.

Той ще подчертае, че „Brexit не е краят, а началото“ и че прекъсването на връзките с останалите 27 страни-членки представлява „момент на истинско национално възраждане и промяна“. От канцеларията на премиера заявиха, че той ще се опита тонът в речта му да е оптимистичен, а не триумфален, като подчертае нуждата всички да са обединени, предаде БНР.

Политически наблюдатели отбелязаха, че нищо няма да се промени незабавно, защото Обединеното кралство навлиза в „преходен период“. Повечето закони на ЕС ще продължават да са в сила, включително свободното придвижване на хора, до края на декември, през което време Лондон се надява да постигне свободно търговско споразумение с Брюксел.

Привърженици на ЕС се очаква да вземат участие в процесия „за сбогуване със съюза“ в 15 часа местно време в централен Лондон. По-късно брекзитиърите ще се съберат на площада пред парламента да отпразнуват настъпването на Brexit. Правителствените сгради ще бъдат ярко осветени, а знамената на ЕС ще бъдат свалени.



Няма коментари:

Публикуване на коментар