Зима

Зима
Пролет

31 януари 2020 г.

Бойко Рашков: Материалите за Румен Радев сякаш са писани в метеорологична станция

„И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон.
 
"Тези материали, които са публикувани гордо на сайта на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - ”висока степен на вероятност”, ”много е вероятно”, ”много е достоверно”, може би ще вали, може би няма да вали и т.н. И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи отговорни постове в държавата, включително държавен глава, това според мен е обидно за нацията."

Това коментира бившият председател на Бюрото за контрол на СРС и бивш ръководител на Националното следствие Бойко Рашков пред БНР.

Думите му са в отговор на въпроса законно ли е публикуването на записи, осъществени със специални разузнавателни средства (СРС-та) на сайта на прокуратурата? На един от тях, според държавното обвинение подслушваният ген.-майор Цанко Стойков, командващ Военновъздушните сили, разговаря вероятно със сегашния държавен глава Румен Радев.

„За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено постановление, няма белезите на юридически документ, правен, процесуален акт, и звукозаписи, снети на хартиен носител, за мен това е недопустимо“, подчерта Рашков.

"Публикацията на такива материали е забранена в Наказателния кодекс", уточни юристът, визирайки чл. 145. „И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по Конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този пример се дава от новия главен прокурор“, подчерта бившият председател на Бюрото за контрол на СРС.

„Чл. 145а е гаранцията, че и забраната в чл. 32 от Закона за СРС ще се спази. По такъв начин ние охраняваме основните права и свободи на гражданите - забранявайки изнасянето на информация чрез приложени специални разузнавателни средства. Това е рецидив“, допълни Рашков.

"Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специални разузнавателни средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в парламента, след което се намери един прокурор, който каза, че това не е престъпно, не е нарушение даже…", напомни юристът.

"В конкретния случай бих предложил да се извърши проверка не толкова на самите звукозаписи, снети на хартиен носител и публикувани на сайта на прокуратурата, колкото по един друг въпрос: от кой съдия е взето разрешението за използване на СРС. Защото от тези материали това не е ясно", коментира Бойко Рашков.

„Началникът на ВВС е военнослужещ генерал и по дефиниция, по НПК, компетентен е военен съд във всички случаи. Поради тази неяснота, ако бях в предходното ми битие на председател, бих предложил подобна проверка да се извърши - дали е спазен редът за използване и прилагане на СРС“, допълни Рашков, който определя информацията като „лаконична“ и „обидно подхвърлена на обществото“, така че никой да не може да направи никакъв извод.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар