Зима

Зима
Пролет

31 януари 2020 г.

Чудният свят на газовата диверсификация

Или защо няма как 50% от газа до края на годината да не идва от Русия

Държавните посещенията в САЩ обикновено раждат новини. Понякога обаче еуфорията от тях е силно преувеличена, а резултатите - твърде спорни. 


Тази седмица на визита зад океана бе енергийният министър Теменужка Петкова, която обяви оттам: "До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната." Казано иначе, половината от 3-те млн. куб.м газ, който ползваме, няма да е руски, а от Азербайджан и LNG.

В тази заявка обаче има много повече политическо говорене за пред американците, отколкото реални факти. Дори само осигуряването на теоретична възможност за алтернативен внос на значими количества природен газ трудно ще стане факт през тази година. За да се случи това, е нужно газовата връзка с Гърция да бъде построена. Към момента обаче строежът й е все още в зародиш - първите тръби ще бъдат доставени едва следващия месец, макар че миналата есен премиерът Бойко Борисов вече "инспектира" строителството на място, за да покаже на американския посланик Херо Мустафа, че се работи по този проект. Търговската експлоатация на проекта се очаква чак през 2021 г.

Да, "Булгартрансгаз" реши да придобие 20% дял от проекта за новия терминал за втечнен газ край Александруполис, чрез който в комбинация с интерконектора между Стара Загора и Комотини се очаква до българския пазар да достига LNG от САЩ, Катар и др. държави. Но за него все още дори няма окончателно инвестиционно решение и е сигурно, че няма да заработи в следващите три години.

По-големият проблем пред щедрите заявки за диверсификация обаче е не липата на инфраструктура, а договорът с "Газпром". Той изтича в края на 2022 г. и според него България е длъжна да плаща за руски природен газ, дори и да не го използва. Което със сигурност ще възпрепятства какъвто и да е алтернативен внос.

Затова засега заявките на министър Петкова изглеждат само като оправдание пред САЩ, които разкритикуваха изграждането на "Турски поток" през България. По него отново ще тече основно руски газ - "Газпром" вече резервира 90% от капацитета на тръбата за себе си.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар