Зима

Зима
Пролет

14 януари 2020 г.

Румен Радев: Пожарите не се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане

"Липсата на прозрачност, отговорност и отчетност водят до разпад на държавността."
 
"Не се бъркам в работата на съда и на прокуратурата, а също и в правомощията на управляващата коалиция и партиите, но очаквам не само показност. Очаквам ефективност и разрешаване на кризата в полза на гражданите на Перник."

Това каза президентът Румен Радев в Белово, където пристигна по повод 142-годишнината от освобождението на града от турско робство. По думите му не само гражданите на Перник, но и хиляди други са изправени пред същия проблем.

"Аз отдавна говоря, че липсата на прозрачност, отговорност и отчетност водят до разпад на държавността. Това, което се случва с Перник, е най-видимият резултат от този проблем. Но мога да разширя списъка – нерегламентирани сметища, африканска чума по свинете, проблеми в енергетиката, здравеопазването, образованието. Пожарите не се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане. Но виждам и как такива похвати вече изчерпват своята ефективност, защото проблемите остават", подчерта президентът, цитиран от Banker.bg


По думите му едно управление не трябва да разрешава кризи, то не трябва да ги предизвиква.

"И в тази насока е много важно да имаме друг подход – визия, експертиза, реформи и воля, защото да удържаш кризата и да управляваш ефективно са две различни неща. Очаквам ефективност и всеобхватност на разследването, така че всички които са по веригата да понесат своята отговорност", посочи още държавният глава.

Румен Радев отговори и на въпрос, свързан с предложението на ДПС за промяна в правомощията на НСО. Той каза, че не коментира проектозакони преди да са пристигнали при него, но отбеляза, че „не е добре да се бърка НСО с частна охранителна фирма".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар